Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

"Πράσινο φως" από ΚΑΣ για τα 960 MW φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα


«Πράσινο φως» άναψε τελικα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες για ένα πολύ μεγάλο πακέτο φωτοβολταϊκών, ισχύος περίπου 1 GW, στα λιγνιτικά πεδία της Πτολεμαΐδας.

Τα έργα, ισχύος 960 MW  θα αναπτυχθούν σε έκταση συνολικού

εμβαδού περίπου 18.300 στρεμμάτων, εντός της απαλλοτριωμένης έκτασης της ΔΕΗ στα ορυχεία Πτολεμαΐδας.

Συνολικά για την περιοχή, η ΔΕΗ έχει αιτηθεί mega-φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 2,5 GW, ενώ αθροιστικά με εκείνα στην Μεγαλόπολη, η συνολική ισχύς προσεγγίζει τα 3 GW.

Στην Πτολεμαΐδα, το πιο προχωρημένο έργο αφορά το σύμπλεγμα των τριών διαφορετικών πάρκων, συνολικής ισχύος 230 MW. Το μεγαλύτερο κομμάτι, αυτό των 200 MW έχει αναλάβει η Mytilineos, ενώ όπως είχε πει τον Απρίλιο στην Βουλή ο υπ. ΠΕΝ Κ.Σκρέκας η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας θα είναι 49 ευρώ/MWh.

Οσο για τον χρόνο εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου, ο CEO της ΔΕΗΑΝ, Κ. Μαύρος τον είχε τοποθετήσει στους 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης από την Βουλή, δηλαδή τον Αύγουστο του 2022, με την τελική παράδοση του έργου να αναμένεται σε 42 μήνες.

Στα τέλη του 2022, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το άλλο εμβληματικό φωτοβολταϊκό της ΔΕΗΑΝ, αυτό της Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε πρόσφατα στην ΤΕΡΝΑ. Είναι το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με διμερές συμβόλαιο πώλησης ρεύματος προς τη μητρική, στα πλαίσια της στρατηγικής που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ.


Γιώργος Φιντικάκης
energypress.gr 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου