Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Στο 15%(!) ανεβαίνει το μερίδιο του λίγνίτη στο μείγμα - Οι επιπτώσεις σε αγορά, καταναλωτές

Στο 15%(!) ανεβαίνει το μερίδιο του λίγνίτη στο μείγμα - Οι επιπτώσεις σε αγορά, καταναλωτές

Oι λιγνίτες καλούνται να δώσουν λύσεις στην αιχμή της ζήτησης με προφανείς τις επιπτώσεις - Ποιές είναι

Τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος δοκιμάζει από χθες ο υδράργυρος με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα εν όψει και του κρίσιμου από άποψη θερμοκρασίας

διημέρου, σήμερα και αύριο.
Η διασφάλιση της επάρκειας του συστήματος με βάση τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ για την Αγορά της Επόμενης Ημέρας χρειάστηκε να επιστρατευθεί και σήμερα ο "βρώμικος" λιγνίτης και μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή, προκειμένου να υποκαταστήσει την χαμηλή, λόγω άπνοιας παραγωγή ΑΠΕ.
Η συμμετοχή του λιγνίτη στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής φτάνει σήμερα στο 15% από 4% χθες, ενώ των ΑΠΕ υποχώρησε στο 18% από 19% χθες 23/6.
Το φυσικό αέριο συμμετέχει με ποσοστό 50% , τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ με 6% και οι εισαγωγές με 11%.

Ακύρωση φορτίου LNG

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ζήτησης χθες το ηλεκτρικό σύστημα δούλεψε απολύτως ομαλά.
Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται ωστόσο σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς ο υδράργυρος συνεχίζει να ανεβαίνει.
Σε ότι αφορά στην επάρκεια φυσικού αερίου για την λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής προς το παρόν δεν παρατηρούνται προβλήματα, δεν αποκλείεται όμως η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι ακυρώθηκε ένα φορτίο LNG που είχε προγραμματιστεί να φτάσει στη Ρεβυθούσα αύριο.

Οι υψηλές τιμές στην χονδρική αγορά προεξοφλούν φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα καθώς κρατάνε ενεργοποιημένες τις Ρήτρες Αναπροσαρμογής που περιλαμβάνουν τα συμβόλαια προμήθειας.

Οι εκκρεμότητες με τους λιγνίτες εγκυμονούν προβλήματα

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η αιχμή της ζήτησης για δεύτερη φορά μετά την Μήδεια ανεβάζει σημαντικά την συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα που φτάνει το 15%.
Καθίσταται λοιπόν κομβικό ζήτημα η επίτευξη συμφωνίας με την Κομισιόν για το κεφάλαιο της ενεργειακής εφεδρείας, καθώς το σύστημα θα απαιτήσει κοστοβόρες  λιγνιτικές μονάδες σε ετοιμότητα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι σε μια τέτοια φάση ζήτησης οι ΑΠΕ δεν "έλυσαν" το πρόβλημα, αντίθετα η προημερήσια αγορά έγραψε νέες τιμές - ρεκόρ.
Η λύση των λιγνιτών δεν είναι βέβαια χωρίς κόστος για κανέναν, από την άλλη πλευρά φαίνεται επίσης ότι η ολοκλήρωση της απολιγνιτοποίησης δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο κάποιοι την εκτιμούν.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου