Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Σ. Φάμελλος: Νέα αύξηση τιμολογίων ετοιμάζει η ΔΕΗ

Σ. Φάμελλος: Νέα αύξηση τιμολογίων ετοιμάζει η ΔΕΗ

Η νέα αναπροσαρμογή προκύπτει μετά από παρατηρήσεις της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ που αποδεικνύουν σοβαρά ελλείμματα της διοίκησης της ΔΕΗ, αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Η επιβάρυνση των καταναλωτών συνεχίζεται και μάλιστα παγιώνεται με την απόφαση της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας

στην Ελλάδα, της ΔΕΗ, να ενσωματώσει στα τιμολόγιά της ρήτρα προσαρμογής τιμολογίου σε σχέση με την τιμή προμήθειας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος.
"Η νέα αυτή απόφαση της διοίκησης της ΔΕΗ, με τις ευλογίες του ΥΠΕΝ, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ως προτεραιότητα την προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλές τιμές για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά τη χρηματιστηριακή απόδοση και την καταγραφή κερδών εις βάρος των καταναλωτών, αλλά και την τακτοποίηση χρυσοπληρωμένων γαλάζιων παιδιών εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η ρήτρα αυξήσεων σε σχέση με τη χρέωση προμήθειας διαβάζουμε ότι θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου του 2021 και ενώ σήμερα η λιανική τιμή κυμαίνεται σχεδόν στο διπλάσιο της τιμής της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ), δίνει δηλαδή υπερεπαρκή περιθώρια για κέρδη χωρίς αυξήσεις. Για να χρυσώσουν δε το χάπι, μιλάνε για μείωση επιβαρύνσεων και όχι για μείωση τιμών, αλλά και για εκπτώσεις που όμως θα εξανεμιστούν από τη ρήτρα αυξήσεων. Η ατυχής «δημιουργική» λογιστική αποκαλύπτει τις προθέσεις τους για νέες επιβαρύνσεις, δηλαδή αυξήσεις. Η νέα επιβάρυνση έρχεται σε συνέχεια της επιβάρυνσης νοικοκυριών και επαγγελματιών με την ενεργοποίηση ρήτρας CΟ2 στη Χαμηλή Τάση.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι:

  • Όταν το 2020 η χονδρική τιμή προμήθειας έφτασε μέχρι και το 25% της λιανικής η ΔΕΗ και η κυβέρνηση δε σκέφτηκαν να μειώσουν τις τιμές, όπως είχαμε προτείνει. Αντιθέτως, τώρα επιλέγουν να επιβάλουν αυξήσεις στους καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες.
  • Η νέα αναπροσαρμογή προκύπτει μετά από παρατηρήσεις της ΡΑΕ προς τη ΔΕΗ που αποδεικνύουν σοβαρά ελλείμματα της διοίκησης της ΔΕΗ, που έτσι κι αλλιώς έχουν καταλάβει οι καταναλωτές «στο πορτοφόλι» τους.
  • Παρότι οι εξωτερικές παράμετροι κόστους της ΔΕΗ πέφτουν, κάτι που έπρεπε να οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές, στα απολογιστικά στοιχεία του 2020 και στα προσωρινά του 2021, παρατηρείται αύξηση των παραμέτρων κόστους που οφείλονται στη διοίκηση της ΔΕΗ (κόστος διοίκησης, αναθέσεις, διαφήμιση). Αποδεικνύεται ότι οι «άριστοι» της ΝΔ αυξάνουν το κόστος εις βάρος των καταναλωτών και μοναδική τους έννοια και επιτυχία είναι να αυξάνουν και τις αμοιβές και τα bonus για τον εαυτό τους.
  • Η νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ επιτρέπει τη διατήρηση υψηλών τιμών και τις υψηλές επιβαρύνσεις αλλά και τη χειραγώγηση τιμών ενέργειας, όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί και από την αγορά και κορυφώθηκε με την άναρχη εκκίνηση της αγοράς εξισορρόπησης (target model).


Ούτε η διαφήμιση, ούτε το «κύμα» θετικής προπαγάνδας δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πολιτική της ΝΔ και στην αγορά ηλεκτρισμού είναι επιζήμια για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ούτε ότι ωφελεί μόνο -μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού- μεγάλους παίκτες της αγοράς και «γαλάζια παιδιά» που λεηλατούν την περιουσία του ελληνικού λαού και μάλιστα χρυσοπληρώνονται για αυτό".

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου