Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

ΔΕΗ: Κρατάει τα μερίδια στην προμήθεια ρεύματος που κέρδισε στη διάρκεια της κρίσης – Στο 64,5% το ποσοστό τον Ιανουάριο – Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΧΕ


Γερά διατηρεί η ΔΕΗ τα μερίδια που ανάκτησε στην προμήθεια ρεύματος κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία που δημοσίευσε το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας τον Ιανουάριο η δημόσια εταιρεία αντιπροσώπευε το 64,5% των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής

ενέργειας όταν οι ανταγωνιστές της συγκέντρωναν, όλοι μαζί, το 35,5% της αγοράς.

Σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο η ΔΕΗ εμφανίζεται οριακά υψηλότερη. Πριν δύο μήνες κατείχε το 64,19%. Η επιχείρηση αν και το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2021 είχε χάσει σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας τον πρώτο μήνα του Φθινοπώρου στο 62,62%, εντούτοις τους τελευταίους πέντε μήνες έχει πάρει πίσω φορτία που αντιστοιχούν στις δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η εταιρεία φαίνεται ότι με την τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε και έχει ακόμη σε ισχύ να έχει αποσπάσει πελάτες από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας. Αρκεί να θυμίσουμε το προϊόν με τη χαμηλότερη σταθερή χρέωση, το οποίο και δέχτηκε και τα πυρά των ανταγωνιστών της υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για τιμολογιακή πολιτική κάτω του κόστους.

Πέραν αυτού, όμως, η ΔΕΗ παρείχε και συνεχίζει να παρέχει επιπλέον εκπτώσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την κρατική επιδότηση ψαλιδίζουν περισσότερο τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός ως προς το φρενάρισμα των απωλειών των μεριδίων της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί το ουσιαστικότερο άνοιγμα της αγοράς και της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά τις ανεξάρτητες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μπροστά παραμένει η Protergia με 6,90%. Ακολουθούν ο ΗΡΩΝ με 6,36%, η Elpedison με 5,96%, η NRG με 4,39%, η Watt & Volt με 2,55%, η «Φυσικό Αέριο Ελλάδος» με 2,13% , η ΖΕΝΙΘ με 2,01%, η Volterra με 1,87%, η Volton με 1,60% κ.ο.κ.

Οι πάροχοι ενέργειας δίνουν στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης μεγάλη βαρύτητα σε προϊόντα με σταθερά τιμολόγια αλλά και στα κλασσικά προγράμματα τα οποία τα λανσάρουν σε συνδυασμό με προσφορές.

Σε ό,τι αφορά την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρική ενέργειας, όπως προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο, η μέση τιμή στην αγορά επόμενης μέρας διαμορφώθηκε στα 227,3 ευρώ/MWh, ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Δεκέμβριο (235,38 ευρώ/MWh).

Η μεταβολή αυτή ενδεχομένως να επηρεάσει και το ύψος των επιδοτήσεων για τον επόμενο μήνα.   


Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου