Το νέο θα προέρχεται από το μέτωπο του καθαρού χρέους, (συνολικό χρέος μείον χρηματικά διαθέσιμα), που για πρώτη φορά θα κινείται κάτω των 3 δισ ευρώ. Αιτία, τα έσοδα από τις δύο τιτλοποιήσεις ληξιπρόθεσμων με JP Morgan και Pimco. Τα περίπου 370 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η ΔΕΗ θα αποτυπωθούν στο καθαρό της χρέος, που το α’ τρίμηνο
ανέρχονταν σε 3,27 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό πέφτει πλέον κάτω των 3 δισ. και το ερώτημα είναι που μπορεί να φτάσει όταν θα κλείσει το deal ΔΕΔΔΗΕ - Macquarie.Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, αφού τυχόν απόφαση της επιχείρησης για νέα έξοδο στις αγορές πριν τα τέλη του χρόνου, θα ανεβάσει ξανά το χρέος της..
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, πρόκειται για νούμερα που είχε να δει πάρα πολλά χρόνια η ΔΕΗ. Από τα 5 δισ. ευρώ καθαρού χρέους το 2014, σήμερα συζητάμε για βουτιά κάτω των 3 δισ. χωρίς ακόμη να έχει κλείσει το deal με τους Αυστραλούς.
Οταν αυτό συμβεί, τότε ο λόγος Net debt / EBITDA (καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη), θα πέσει πολύ χαμηλά, δηλαδή γύρω στο 2,8, σύμφωνα με αναλυτές. Κρίνοντας επομένως από τους στόχους της ΔΕΗ για επαναλαμβανόμενα EBITDA ετησίως στα 800-900 εκατ ευρώ, τότε με βάση και τη παραπάνω παραδοχή, η επιχείρηση βάζει «πλώρη» για καθαρό χρέος κοντά στα 2 δισ ευρώ. Ένα από τα χαμηλότερα νούμερα στην σύγχρονη ιστορία της.
Εξέλιξη που σημαίνει αφενός ότι πέφτει κατακόρυφα το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού, αφετέρου ότι αποδεσμεύει κεφάλαια για να φέρει σε πέρας το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Σύμφωνα μάλιστα με ένα σενάριο, το καθαρό της χρέος θα μπορούσε να μειωθεί ακόμη και κάτω από 2 δισ. Πως ; Από τον ίδιο τον τρόπο υπολογισμού του καθαρού χρέους (συνολικό χρέος μειον τα ταμειακά διαθέσιμα). Στο α’ τρίμηνο, το συνολικό χρέος της επιχείρησης ισούνταν με 4,74 δισ ευρώ και το καθαρό με 3,2 δισ. Αφαιρώντας τα 800 εκατ ευρώ δανεισμού του ΔΕΔΔΗΕ που «τράβηξε» πάνω της η Macquarie, αλλά και τα 1,3 δισ που θα μπουν ως καθαρό τίμημα στο ταμείο της ΔΕΗ, μαζί με τα έσοδα από τις τιτλοποιήσεις, το καθαρό της χρέος πέφτει σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, στο γ’ τρίμηνο και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, η ΔΕΗ δανείστηκε από τις αγορές, μέσω του ομολόγου βιωσιμότητας, 500 εκατ. Επίσης τίποτα δεν αποκλείει μια ακόμη έξοδο της επιχείρησης προς τα τέλη του έτους, κίνηση που θα ανέβαζε και πάλι προς τα πάνω τις υποχρεώσεις.
Τι αναμένουν οι αναλυτές
Στα υπόλοιπα μεγέθη εξαμήνου που θα ανακοινώσει σήμερα η επιχείρηση, οι αναλυτές αναμένουν αυξημένες λειτουργικές δαπάνες από τα υψηλότερα έξοδα για εκπομπές ρύπων, πετρέλαιο και φυσκό αέριο.
Η Euroxx περιμένει 65 εκατ. ευρώ χρηματοοικονομικά κόστη και 345 εκατ. ευρώ αποσβέσεις, επομένως περιμένει ζημία στην τελική γραμμή ύψους 17,6 εκατ. ευρώ σε προσαρμοσμένο επίπεδο και -51,7 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένο από κέρδη 12,4 εκατ. ευρώ και 29,3 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στο περσινό διάστημα.
Οσο για την Eurobank Equities περιμένει για το δεύτερο τρίμηνο μείωση 1,5% στις πωλήσεις και αναμένει να διαμορφωθούν στα 1,015 δισ. ευρώ, με το επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 174,6 εκατ. ευρώ λόγω της αυξημένης ζήτησης, η οποία αντιστάθμιση την απώλεια μεριδίου και τα υψηλότερα κόστη.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου