Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Οικονόμου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ΔΕΗ: Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη

Ο Γιάννης Οικονόμου

Στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ σε ερώτημα για το πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «μακάρι».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

της ΔΕΗ είναι ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η κυβέρνησή μας.

Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου αντί της πώλησης ποσοστού 17% που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης επιτρέπει στη ΔΕΗ να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.

 Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η ΔΕΗ έφθασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους και μάλιστα όχι πρόσκαιρα αλλά σε διάρκεια δεκαετιών.

Δέσμιος ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές αλλά και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου: «Το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη ΔΕΗ είναι ποια ΔΕΗ θέλουμε. Θέλουμε τη ΔΕΗ της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και παγκόσμια.

Το σχέδιο για τη ΔΕΗ είναι ένα άλμα στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση εκλέχθηκε για να οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης εξασφαλίζοντας ατομικά, συλλογικά την ευημερία των πολιτών, την προκοπή τους και το μέλλον της πατρίδας. Και το σχέδιο μας για τη ΔΕΗ βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση»
Οικονόμου: «Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη»

Σε ερώτημα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη».

«Ελπίζουμε να το τολμήσουν», τόνισε και συνέχισε εξηγώντας ότι «θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά με στοιχεία και με αριθμούς για το πότε η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια της κατάρρευσης με τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ποια ήταν η περίοδος που η ΔΕΗ είχε μία αποτίμηση 300 εκατομμύρια και ποια είναι αυτή που έχει 2 δις, πότε έχανε 2,8 εκατομμύρια την ημέρα, ποιες πολιτικές την είχαν οδηγήσει στην απαξία».

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου τόνισε επίσης ότι «θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη διαφορά αντίληψης σε ότι αφορά την ανάπτυξη της χώρας, τη θωράκιση των συμφερόντων των καταναλωτών και της οικονομίας, τη δυναμική ανάπτυξη σημαντικών κλάδων όπως η ΔΕΗ και να δώσουμε και ουσιαστικές απαντήσεις σε κραυγές που ακούγονται και που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

«Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι ξεπουλάς μια εταιρεία όταν πας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου τη στιγμή που η μετοχή της βρίσκεται κάπου πάνω από τα 8 ευρώ όταν στο παρελθόν είχε 1 και 2 και 3ευρώ, αυτό θα ήταν το ξεπούλημα. Ούτε μπορείς να κρύβεις ότι το κράτος θα έχει το ισχυρό ποσοστό μειοψηφίας της τάξεως του 34% και μια σειρά από άλλα πράγματα», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Οικονόμου.


www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου