Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιά funds φλερτάρουν για να μπουν στην ΑΜΚ της ΔΕΗ - Το κρίσιμο 6μηνο των συζητήσεων, οι όροι για τους υφιστάμενους μετόχους


Είκοσι ακριβώς χρόνια μετά την τελευταία φορά που μπήκε στο χρηματιστήριο, η ΔΕΗ ετοιμάζεται να διαβεί ξανά τη πόρτα του. Σε αυτή τη δεύτερη αποκρατικοποίηση, το Δημόσιο θα ασκήσει μερικώς μόνο το δικαίωμά του κατά την ΑΜΚ του Οκτωβρίου, μειώνοντας έτσι το ποσοστό του στο 34%. Διατηρώντας καταστατική μειοψηφία και μάνατζμεντ θα επιτρέψει να κτίσουν

θέσεις στην μετοχή της ΔΕΗ όσο το δυνατόν περισσότεροι ξένοι ισχυροί θεσμικοί, που μαζί με τους Έλληνες εκτιμάται ότι θα καλύψουν εύκολα την αύξηση κεφαλαίου.

Ποιοί φλερτάρουν με την ιδέα; Αμερικανικά, βρετανικά, βορειοευρωπαϊκά και άλλα funds, όπως δείχνει η ανταπόκριση κατά τις εμπιστευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress. Βολιδοσκοπήθηκαν πολλά διεθνή κεφάλαια, συζητήθηκαν οι προοπτικές, αναλύθηκαν οι όροι και κατεγράφησαν ενδείξεις ισχυρού ενδιαφέροντος. Ένα πρώτο δείγμα δόθηκε κατά τις δύο φετινές ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ (5ετές, 7ετές), μια «πρόβα τζενεράλε» των όσων επακολούθησαν. Αν και οι συνομιλητές μας αποφεύγουν, λόγω εμπιστευτικότητας, αναφορές σε ονόματα, εντούτοις τα funds που μπήκαν φέτος στα δύο ομόλογα δίνουν εικόνα ως προς το ποιοί την έχουν στα ραντάρ τους. Από τις Blackrock, EBRD, Fidelity, Apollo, Carmignac, Twenty Four AM, Bluecrest και Pictet, μέχρι τις Union Investments, Sona Asset Management, Barings, Aperture, Saba Capital και Vontobel. Ενδιαφέρον που άρχισε να καταγράφεται για την επιχείρηση ήδη από τα τέλη του 2020, όταν σε roadshows, όπως της ΕΧΑΕ, έγινε σαφές ότι η μετοχή προσελκύει το ενδιαφέρον πλειάδας funds: Από τη Helikon Investments (έχει το 5,01%), μέχρι τις Bell Rock Capital, Allianz Global Investors, Sephora Investment Advisors, Waterwill Capital Management, Cleargate Capital, Zenon Investments, κ.ό.κ. Funds δηλαδή που επενδύουν σε utilities και υποδομές, κάποια εκ των οποίων έφτασαν μέχρι και την πόρτα του ΔΕΔΔΗΕ, (KKR, CVC Capital Partners Group και First Sentier). 

Οι όροι της αύξησης

Κάπως έτσι φτάσαμε στην απόφαση για μια «συνδυασμένη προσφορά» - δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς στο εξωτερικό-  οι όροι της οποίας θα εγκριθούν στην Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου. Στο μείζον ερώτημα, σε ποια τιμή θα γίνει η αύξηση, η απάντηση εξαρτάται από το τι θα κάνει το Δημόσιο, κατά πόσο δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ δεν πουλήσει το ποσοστό του (17%) και το Δημόσιο ασκήσει μερικώς το δικαίωμά του για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Αν και αυτή προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης των σημερινών μετόχων, δηλαδή των 20.000 ιδιωτών και ξένων θεσμικών, εντούτοις για όσους μπουν στην συνδυασμένη προσφορά προβλέπεται ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα συμμετοχής. Για τους ξένους θεσμικούς, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αγοράσουν όσες μετοχές θέλουν, στην τιμή που θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, χωρίς discount. Για τους μικρούς Έλληνες μετόχους, σημαίνει ότι επίσης θα πάρουν τις μετοχές που θα ζητήσουν, ακόμη αν η τιμή της ΑΜΚ κλείσει με ένα μικρό discount. Η κατά προτεραιότητα κατανομή εξετάζεται να ισχύσει τόσο για τους έλληνες μετόχους, όσο και για τις μετοχές που θα διατεθούν στο εξωτερικό μέσω της διεθνούς προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική συμπεριφορά, την συναλλακτική δραστηριότητας και τη δέσμευση στην εταιρεία.

Στο στόχαστρο Ρουμανία, Βουλγαρία

Η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει το δρόμο για είσοδο νέων νέων κεφαλαίων στην ΔΕΗ που θα συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά, ύψους 8,4 δισ ευρώ. Εκτός των έργων 8,1 GW σε μονάδες ΑΠΕ, ο στόχος της ΔΕΗ για έξοδο στα Βαλκάνια παραπέμπει στο ρόλο που είχαν οι τράπεζες στην δεκαετία του ’90.

Πρώτοι στόχοι, έργα σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει όχι τυχαία, ειδική αναφορά (σελίδα 29). Στην μεν πρώτη, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030. Βλέπε εδώ.

Στην δεύτερη, η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030. Βλέπε εδώ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου