Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξάνεται το κονδύλι για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος


Σε αναπροσαρμογή των κονδυλίων για την επιδότηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης από τα 150 εκατ. ευρώ στα 200 εκατ. προχωράει η κυβέρνηση, λίγες μόλις ημέρες από την εξαγγελία του μέτρου. Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία

διαπίστωσαν ότι ο λογαριασμός για την οριζόντια επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη χαμηλή τάση με 30 ευρώ τη μεγαβατώρα μηνιαίως για το τελευταίο τετράμηνο του έτους δεν βγαίνει, ώστε να περιοριστεί η τελική επιβάρυνση –από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στη χονδρεμπορική τιμή μαζί με την επιδότηση του 30% της ΔΕΗ– στα δύο ευρώ τον μήνα.

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη στο νομοσχέδιο για τη σύσταση του ειδικού λογαριασμού με την ονομασία Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα προβλέπει ενίσχυση με κατ’ αρχάς ποσό 200 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα προέλθει από τα έσοδα δημοπράτησης των δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων.

Εν αναμονή της διάταξης του νομοσχεδίου που είχε δρομολογηθεί να κατατεθεί στη Βουλή από την περασμένη Παρασκευή, αλλά τελικά φαίνεται να μετατίθεται για την ερχόμενη εβδομάδα, βρίσκονται οι εταιρείες προμήθειας, οι οποίες  θα πρέπει να προετοιμάσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα για την αποτύπωση της επιδότησης σε ευδιάκριτο σημείο του λογαριασμού ρεύματος. 

Η εξειδίκευση του τρόπου εφαρμογής της επιδότησης θα παραπέμπεται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, ωστόσο οι περισσότεροι προμηθευτές προκειμένου να προλάβουν τους χρόνους –αφού η επιδότηση θα αφορά και τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου που τιμολογούνται τον Οκτώβριο– έχουν ήδη αναθέσει το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων σε  συνεργαζόμενες εταιρείες. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει μια τυποποιημένη ένδειξη της επιδότησης για όλους τους προμηθευτές, κάτι που θα συνέβαλε στην ενίσχυση της διαφάνειας του λογαριασμού ρεύματος. Η επιδότηση θα καταβληθεί στους προμηθευτές βάσει του χαρτοφυλακίου πελατών τους και για το κομμάτι που αφορά τα κυμαινόμενα τιμολόγια, που για το ιδιωτικό τμήμα της αγοράς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% του συνόλου.

Από 5 Αυγούστου, εξάλλου, με την εφαρμογή ρήτρας αναπροσαρμογής, σε κυμαινόμενα έχουν μεταβληθεί και τα βασικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Η αγορά αναμένει να δει εάν η νομοθετική ρύθμιση ή η ΚΥΑ που θα ακολουθήσει θα προβλέπουν κάποιο εργαλείο ελέγχου των δηλώσεων περί των καταναλώσεων από κυμαινόμενα τιμολόγια που κατά βούληση θα δηλώσει ο κάθε προμηθευτής, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ μετράει καταναλώσεις και όχι τον τρόπο που αυτές χρεώνονται. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δεσμευθεί πάντως ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια τα χρήματα να δοθούν προκαταβολικά και το αργότερο μέσα στον Νοέμβριο, έτσι ώστε το μέτρο να μην ασκήσει παραπάνω πίεση στη ρευστότητά τους από αυτή που δέχονται ήδη από τις υψηλές τιμές χονδρεμπορικής. 

Αν και η επιδότηση θα είναι ορατή στους καταναλωτές από τους λογαριασμούς του Οκτωβρίου, η τελική επιβάρυνση από τις ρήτρες αναπροσαρμογής θα φανεί στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα λαμβάνουν μέχρι και τους πρώτους μήνες του νέου έτους. 

Οι προσδοκίες πάντως που καλλιεργήθηκαν για αντιστάθμιση των αυξήσεων μέσω της επιδότησης και των εκπτώσεων από τους προμηθευτές δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν, καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών φυσικού αερίου και των ρύπων (CO2) και οι τιμές ρεύματος στην προθεσμιακή αγορά για το επόμενο τρίμηνο αποκλίνουν σημαντικά από την τιμή των 95 ευρώ η μεγαβατώρα που έλαβε υπόψη της η κυβέρνηση για την επιδότηση.  

Η ΔΕΗ πούλησε προχθές στην προθεσμιακή αγορά ποσότητες από τη λιγνιτική παραγωγή που είναι υποχρεωμένη βάσει της απόφασης της Ε.Ε. να διαθέσει, στην τιμή των 160,44 ευρώ η μεγαβατώρα και την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας στα 153,5 ευρώ.

 

Χρύσα Λιάγγου

www.kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου