Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Εντός στόχων τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου – Σήμερα η δημοσίευση – Στο Δ.Σ. η επικύρωση της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ


Ανθεκτικότητα φαίνεται να έχει επιδείξει η ΔΕΗ κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η φρενήρης πορεία του ενεργειακού κόστους.

Αυτό θα φανερώνουν, όπως εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, τα οικονομικά της αποτελέσματα τα οποία εγκρίνονται το μεσημέρι από το Δ.Σ. της εταιρίας και θα δημοσιευτούν το απόγευμα μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης

του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα ίδια στελέχη της αγοράς, σημειώνουν πως η δημόσια επιχείρηση παρά τις αντίξοες συνθήκες με την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων, έχει καταγράψει ικανοποιητικές οικονομικές επιδόσεις. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, κινούνται εντός των στόχων που έχει θέσει η διοίκηση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης είχε θέσει ως στόχο για το 2021 την επανάληψη του μεγέθους των επαναλαμβανόμενων λειτουργικών κερδών (EBITDA) τα οποία είχαν κλείσει στο τέλος της περασμένης χρονιάς στα 885,8 εκ. ευρώ.

Η ΔΕΗ στις άμεσες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μπροστά της είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος και το βάρος της εμπορικής πολιτικής που καλείται να σηκώσει προκειμένου να διατηρήσει αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος αλλά και να προκαλέσει τον ανταγωνισμό και σε ανάλογες κινήσεις.

Εξάλλου, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αναμένεται να επικυρώσει και το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε  «πλειοψηφών προσφέρων αναδείχθηκε η Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group (MIRA), με προσφορά που αποτιμά το 49% της αξίας του ΔΕΔΔΗΕ (Enterprise Value) σε 2,116 δισ. ευρώ συμπεριλαμβάνοντας το αντίστοιχο (pro-rata) καθαρό χρέος ύψους 804 εκατ ευρώ».

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εντός του έτους είναι ακόμη ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΗ.

Εξάλλου και σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια εταιρία δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να ανακοινώσει νέα αναφορικά με την απόπειρα της να στραφεί στο εξωτερικό και να αξιοποιήσει επενδυτικές ευκαιρίες. Πηγές της αγοράς, θέλουν τη ΔΕΗ να είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για απόκτηση asset στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου. 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου