Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πρεμιέρα για τα antitrust λιγνιτικά πακέτα της ΔΕΗ – Πουλήθηκε με discount το πρώτο στη forward αγορά


Πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα στο ενεργειακό χρηματιστήριο η πρώτη συναλλαγή πώλησης λιγνιτικής ενέργειας της ΔΕΗ στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα το πακέτο λιγνιτικής ενέργειας που πουλήθηκε στη forward αγορά, αφορά σε ενέργεια βάσης (baseload) για το 4ο τρίμηνο του 2021 ενώ η συναλλαγή

έκλεισε με discount στα 153,5 ευρώ/MWh. Σημειώνεται ότι για σήμερα η τιμή DAM της αγοράς ήταν στα 157,04 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των νομικά δεσμευτικών μέτρων που έχει αναλάβει η Ελλάδα, η ΔΕΗ προβλέπεται να πωλεί ανά τρίμηνο προθεσμιακά προϊόντα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας (HEnEx). Ως εκ τούτου, οι αγοραστές θα προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή τιμή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας η ΔΕΗ θα αποκτήσει καθαρή θέση πωλητή στο EEX και/ή στο HEnEx, πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις των εν λόγω προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιεί θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αγορές της κατά συγκεκριμένο όγκο. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί η διάθεση επαρκών ποσοτήτων χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στους ανταγωνιστές της. Οι ποσότητες που θα πωλούνται υπολογίζονται ως μερίδιο της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Ως εκ τούτου, η υποχρέωση της ΔΕΗ μειώνεται αναλογικά προς τη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή της.

 

Χρήστος Στεφάνου 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου