Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Αντίστροφη μέτρηση για την επιδότηση των 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος – Οι προετοιμασίες της ΔΕΗ και των ιδιωτών – Κλειστά χαρτιά για τις έξτρα εκπτώσεις


Σε δέκα μέρες η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα περάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος των πελατών τους την επιδότηση της πολιτείας, ενώ από την 1η Οκτωβρίου, επίσης, αναμένεται να θέσουν σε εφαρμογή και επιπλέον εκπτώσεις προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις προμήθειας ηλεκτρικής

ενέργειας βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας των πληροφοριακών συστημάτων τους ώστε να αποτυπώνονται στους ηλεκτρονικούς και τους έντυπους λογαριασμούς η επιδότηση της πολιτείας αλλά και οι εκπτώσεις που θα κάνει ο κάθε παίκτης ξεχωριστά.

Η ενίσχυση των 9 ευρώ θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ κανείς από τις εταιρίες δεν ανοίγει τα «χαρτιά» τους ως προς τις επιπλέον παροχές που θα κάνουν. Πηγές αναφέρουν ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά του ανταγωνισμού σε μία προσπάθεια των εταιριών να συγκρατήσουν το πελατολόγιο τους ή και να αποσπάσουν μερίδια από άλλες επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή τις επόμενες μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις εκείνες που θα προβλέπουν τη σύσταση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Στο ΤΕΜ θα συγκεντρώνονται οι πόροι από τα έσοδα των δημοπρασιών ρύπων και από εκεί θα διατεθούν τα ποσά για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Πηγές αναφέρουν ότι οι νομοθετικές διατάξεις θα παραπέμπουν στην έκδοση κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΝ, η οποία και θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του ΤΕΜ και τους δικαιούχους των πόρων.

Σε πρώτη φάση στο Ταμείο θα κατευθυνθούν πόροι 180 – 200 εκ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την ενίσχυση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της χαμηλής τάσης.

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου