Η επιδότηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στο ρεύμα εξελίσσεται σε βασική είδηση των ημερών.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως μια απάντηση στις διεθνείς εξελίξεις που «πυροδοτούν» τις ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως στο φυσικό αέριο και στο ηλεκτρικό ρεύμα -και όχι μόνο. Ειδικοί
Γι’ αυτόν τον λόγο, μέχρι να επανέλθει η νηνεμία και για όλο το 4ο τρίμηνο του 2021 (Οκτώβριος έως Δεκέμβριος 2021), επιδοτούνται για το σύνολο του πληθυσμού οι πρώτες 300 Kwh με ποσό 30 €/Mwh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι οι αυξήσεις θα «καλυφθούν» σε μεγάλο βαθμό.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι θα γίνει με τους εναλλακτικούς παρόχους
Πάντως, η χρήση του ονόματος της ΔΕΗ στα παραδείγματα για την εξισορρόπηση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα -και παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν- προκάλεσε σύγχυση σε ένα τμήμα των καταναλωτών. «Πρόκειται για οριζόντιο μέτρο, μια επιδότηση του κράτους προς τους πολίτες που, πιθανότατα από λάθος, παρουσιάστηκε και αναπαράγεται ως επιδότηση της ΔΕΗ στους καταναλωτές» εξηγεί στο iefimerida.gr ανώτατο στέλεχος μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εναλλακτικοί -όπως μέχρι σήμερα συνηθιζόταν να παρουσιάζονται- πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, όσοι έλαβαν λογαριασμούς Αυγούστου, ανεξαρτήτως παρόχου, έχουν δει σημαντική διαφορά. «Ισως οι πιο “λάιτ” περιπτώσεις να είναι αυτές κάποιων οικιακών καταναλωτών που είδαν λογαριασμούς αυξημένους κατά 10 ή 15 ευρώ» αναφέρει ο ίδιος διευθυντικός παράγοντας.
Στέλεχος από ανταγωνίστρια εταιρεία υποστηρίζει ότι «σε καταναλωτές με περισσότερες κιλοβατώρες οι αυξήσεις ήταν σημαντικά μεγαλύτερες. Ουδείς μπορεί να το αρνηθεί αυτό». Κατά την πρώτη πηγή, «οι μόνοι που δεν αντιλήφθηκαν αυξήσεις είναι όσοι είναι σταθερού τιμολογίου. Εμείς γράφουμε τη ζημιά μας, εκείνοι δεν πειράζονται καθόλου».
«Θα εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Q2 του 2022»
Και τα δυο στελέχη επισημαίνουν ότι το προσεχές εξάμηνο θα είναι δύσκολο και κρίσιμο. «Οι τιμές των καυσίμων στο φυσικό αέριο και διοξείδιο δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Θα δούμε εξομάλυνση; Πιθανότατα θα δούμε από το Q2 του 2022 και μετά. Περιμένουμε μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου, ενώ οι καιρικές συνθήκες θα βελτιωθούν. Θα αρχίσει τότε η προσφορά να καλύπτει τη ζήτηση και, τότε, ακόμα κι εκείνοι που ποντάρουν στην αύξηση των τιμών θα αρχίσουν να μαζεύονται» τονίζει η πρώτη πηγή.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πέσουν τα futures. «Θα δούμε σημαντική μείωση, όμως όχι επιστροφή εκεί που ήμασταν. Τα futures στο Q1 του 2022 για το γκάζι, βασικός παράγοντας για την τιμή του ρεύματος, είναι στα 55. Θα πάει στα 35, ίως και 30 στο Q2, όμως και πάλι δεν θα είναι στα 18 που ήταν φέτος τον χειμώνα» προσθέτει.
«Όλοι οι καταναλωτές θα δουν λογαριασμούς με περίπου 30 ευρώ κάτω τη μεγαβατώρα»
Στο κρίσιμο ερώτημα, δηλαδή τι διαφορά θα δουν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οι πελάτες όλων των παρόχων -δηλαδή όχι μόνο της ΔΕΗ, η απάντηση που δίνουν είναι σαφής:
«Θα δουν διαφορά περίπου 30 ευρώ τη μεγαβατώρα κάτω. Τα παραδείγματα που δόθηκαν είναι για μια συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν είναι ότι παντού θα είναι 1-2 ευρώ διαφορά στον λογαριασμό των καταναλωτών, θα υπάρχουν διαφορές και των 10 και των 20 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι τα 2 ευρώ. Οι τιμές όμως μεταξύ των παρόχων, όπως θα διαμορφωθούν τελικά, θα είναι πολύ κοντά μεταξύ τους»
Πηγή: www.iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου