Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο άγνωστος πόλεμος για την είσοδο της ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες


Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων. Η παρέμβαση από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αίτημα αναβολής, η απόφαση του Μαξίμου να προχωρήσει η διαδικασία και οι διχογνωμίες στην κυβέρνηση.

Μια υπόγεια κόντρα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες στην κυβέρνηση φούντωσε τις προηγούμενες ημέρες με

αφορμή τη μη υποβολή προσφοράς από τη ΔΕΗ στο διαγωνισμό για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων (UltraFast BroadBand UFBB) στις 17 Σεπτεμβρίου. Το σχέδιο του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση για επέκταση στις τηλεπικοινωνίες με την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου που θα προσφέρει υπηρεσίες χονδρικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο προκαλεί εντάσεις όχι μόνο εντός της κυβέρνησης, αλλά και στην αγορά τηλεπικοινωνιών. 

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ έφτασε μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζοντας πως κακώς δεν υπήρξε μια ακόμα παράταση στο διαγωνισμό ώστε να προλάβει να εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τελικά στον διαγωνισμό εμφανίστηκαν μόνο ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία Grid Telecom – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Όσοι θεωρούν πως η ΔΕΗ είχε πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί υποστηρίζουν πως πριν από λίγους μήνες, στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού για το UFBB, είχε υπάρξει πάλι παράταση ώστε να προλάβει η ΔΕΗ. Θεωρούν, επίσης, πως ο θόρυβος που έφτασε μέχρι το πρωθυπουργικό γραφείο σηκώθηκε προκειμένου να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για το UFBB ώστε στον επόμενο διαγωνισμό να είναι καλύτερα προετοιμασμένη η ΔΕΗ. 

Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει πως το σχέδιό της για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό. Ο κ. Στάσσης είπε στους αναλυτές, στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων εξαμήνου την προηγούμενη Πέμπτη, πως η ΔΕΗ έχει «μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και την ικανότητα για να προχωρήσει στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών με ταχύτητα και χαμηλό κόστος με βάση την υφιστάμενη υποδομή», δηλαδή το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η συνολική επένδυση, σύμφωνα με την ίδια παρουσίαση, θα φτάσει τα 680 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026, με εκκίνηση το 2022.

Η άλλη πλευρά θεωρεί πως οι συνεχείς εξαγγελίες της ΔΕΗ βάζουν εμπόδια στον ανταγωνισμό. Κάποιοι υποστηρίζουν πως υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένο όμιλο που θέλει να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα, αλλά «δε βλέπει χώρο μετά τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ». Συγκεκριμένα ονόματα διεθνών ομίλων που ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά οπτικών ινών δεν έχουν ακουστεί πάντως.

Από την Tellas στα νέα δίκτυα

 Το ενδιαφέρον του Γ. Στάσση για τις τηλεπικοινωνίες δεν είναι, πάντως, τυχαίο. Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas, ως μέλος της διοικητικής ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement. Η Tellas ήταν η πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ να μπει στις τηλεπικοινωνίες που δεν στέφθηκε με επιτυχία. Τελικά πωλήθηκε στην σημερινή Wind Hellas. Ο κ. Στάσσης εργάστηκε, επίσης, για χρόνια στην αγορά της Ρουμανίας, ως επικεφαλής του ιταλικού ενεργειακού ομίλου ENEL. Η Ρουμανία διαθέτει από τις φθηνότερες και ταχύτερες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο διεθνώς μέσω του δικτύου που δημιουργήθηκε πάνω στις κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ENEL είχε δημιουργήσει στην Ιταλία της Open Fiber, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης δικτύου οπτικών ινών που παρέχει υπηρεσίες χονδρικής σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους. Πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε συμφωνία ώστε η αυστραλιανή Macquarie (που αποκτά το 49% του ΔΕΔΔΗΕ) να αγοράσει το 40% της Open Fiber έναντι 2,12 δισ. ευρώ. Το δίκτυο της Open Fiber φτάνει ήδη σε 12 εκατ. νοικοκυριά στην Ιταλία με στόχο να φτάσει τα 19 εκατομμύρια. Η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι φαίνεται πως έβαλε στον πάγο σχέδιο συγχώνευσης της Open Fiber με την FiberCop. την εταιρεία στην οποία μεταφέρθηκε το δευτερεύων δίκτυο (το δίκτυο από την καμπίνα μέχρι το σπίτι) του πρώην μονοπωλίου Telecom Italia. Η συγχώνευση θα δημιουργούσε μια ενιαία εταιρεία που θα διαχειρίζονταν τις υποδομές οπτικών ινών στην Ιταλία ώστε να αναπτυχθούν ταχύτερα οι ευρυζωνικές υπηρεσίες. 

Το σχέδιο της προηγούμενης ιταλικής κυβέρνησης στήριζε και τα επιχειρήματα κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα που τόνιζαν πως πρέπει και στη χώρα μας να υπάρχει μια ενιαία υποδομή πρόσβασης στα δίκτυα οπτικών ινών. Έτσι δεν θα υπάρξει σπατάλη πόρων και θα μπορεί να επιταχυνθεί η μετάβαση στα δίκτυα ταχυτήτων μέχρι 1 Gbps. Κατά την ίδια πλευρά, η προσπάθεια της ΔΕΗ θα ανέτρεπε αυτή τη λογική. Η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης από την κυβέρνηση Ντράγκι, που πιθανώς να είναι και προσωρινή καθώς ασκούνται σοβαρές πιέσεις από την Telecom Italia, στηρίζει τα σχέδια Γ. Στάσση για δύο ή περισσότερα δίκτυα πρόσβασης. Αν και η Ελλάδα δε μπορεί να συγκριθεί με την Ιταλία.

Ρόλο στο σχεδιασμό του επικεφαλής της ΔΕΗ έχει και η αμερικανική εταιρεία συμβούλων AT Kearney η οποία υπήρξε σύμβουλος και την περίοδο της Tellas. Γι’ αυτό και η άλλη πλευρά υπενθυμίζει την ατυχή κατάληξη της Tellas και τη γνωστή ρήση του ποιητή Μένανδρου σύμφωνα με την οποία «το δις εξαμαρτείν τ' αυτόν ουκ ανδρός σοφού».

 

www.businessdaily.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου