Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Το παρασκήνιο της διάθεσης της λιγνιτικής παραγωγής χρηματιστηριακά - Σήμερα κατατίθεται το νομοχέδιο για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Το παρασκήνιο της διάθεσης της λιγνιτικής παραγωγής χρηματιστηριακά - Σήμερα κατατίθεται το νομοχέδιο για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Πως έγινε η διάθεση της λιγνιτικής παραγωγής διαμέσου του χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή 17/9

Με διαδικασίες εξπρές που αιφνιδίασαν την εγχώρια αγορά η οποία ανέμενε να προηγηθεί η προβλεπόμενη νομοθετική ρύθμιση για την

εφαρμογή της απόφασης της Κομισιόν για το anti-strast στο λιγνίτη, προχώρησε η ΔΕΗ στη διάθεση των πρώτων ποσοτήτων που αφορούν στο 50% των ποσοτήτων που υποχρεούται να βγάλει προς πώληση για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ποσότητα 245 MW (541 χιλιάδες μεγαβατώρες) πουλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή μέσω του Γερμανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας στην τιμή των 153, 5 ευρώ/MWh που σημαίνει ότι η ΔΕΗ εισέπραξε περί τα 83 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους της ΔΕΗ οι ποσότητες διατέθηκαν και μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας την ίδια ημέρα και ώρα (στις 3 το μεσημέρι), το οποίο όμως δεν ανταποκρίθηκε. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν επίσης ότι η ΔΕΗ προχώρησε στην κίνηση αυτή μετά από επιστολή του ΥΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα που έλαβε στις 1.25 μ.μ. την ίδια ημέρα και της έδινε το ¨πράσινο¨ φως να προχωρήσει ανεξάρτητα από την ψήφιση την νομοθετικής ρύθμισης. Η πλευρά της αγοράς πάντως υποστηρίζει ότι δεν μπήκαν ποσότητες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από το αποτέλεσμα μάλιστα των συναλλαγών, που όπως αναφέρουν έκλεισαν σε διάστημα 10 λεπτών και μάλιστα λίγο πριν κλείσει το Γερμανικό Χρηματιστήριο συμπεραίνουν ότι μάλλον πρόκειται για προσυμφωνημένη πώληση σε traders. Αντιθέτως η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση από πλευράς των συμμετεχόντων στην ελληνική αγορά ούτε την Παρασκευή 17/9 αλλά ούτε και χθες που επίσης 20/9 που διατέθηκαν κάποια πακέτα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη ΔΕΗ την υποχρεώνει να διαθέσει τις ποσότητες για το 2021 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ δεν απαγορεύει τη διάθεσή τους μέσω των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Antitrust και διάθεση των λιγνιτικών ποσοτήτων

Η ενεργοποίηση της συμφωνίας με την Κομισιόν για το antitrust στο λιγνίτη πάντως είχε χαρακτηριστεί τόσο από πλευράς της ΔΕΗ όσο και της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΝ και της διοίκησης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ως ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της εγχώριας προθεσμιακής αγοράς και της ρευστότητάς της, προς όφελος των συμμετεχόντων αλλά και των καταναλωτών. H ΔΕΗ, βάση της συμφωνία με την Κομισιόν, θα πρέπει να διαθέσει μέσω διμερών συμβολαίων στους ιδιώτες προμηθευτές το 2021 το 50% της λιγνιτικής παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς και, ακολούθως, το 40% το 2022 και άλλο ένα 40% το 2023.
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα πουλάει με μια εύλογη έκπτωση σε σχέση με την Αγορά της Επόμενης Ημέρας (DAM). Δεκαπέντε ημέρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου θα οριστεί εντολοδόχος παρακολούθησης της διαδικασίας, ο οποίος προτείνεται στην ΕΕ από το ελληνικό Δημόσιο και θα εδρεύει στις Βρυξέλλες. Οι ποσότητες που θα διατίθενται από τη ΔΕΗ θα ορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ οι αδιάθετες ποσότητες θα μεταφέρονται αυτόματα στο επόμενο τρίμηνο.

Το νομοσχέδιο για την ενεργειακή μετάβαση που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα ενσωματώνει τη σχετική Οδηγία της ΕΕ. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών Ειδικού Λογαριασμού με την ονομασία Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που θα ενισχυθεί κατ αρχήν με 150 εκατ. ευρώ για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης με 30 ευρώ η μεγαβατώρα, όπως έχει εξαγγελθεί.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου