Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Διψήφια πτώση για τη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της ΑΜΚ - Δείτε διάγραμμα με την εξέλιξη της μετοχής


Πλησίον της στήριξης των 870 μονάδων προσγειώθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις αναταράξεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου της ΔΕΗ να προστίθενται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές περιβάλλον, το οποίο άσκησε πιέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ειδικότερα, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,54% στις

873,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 866,52 μονάδων (-2,28%) και 882,08 μονάδων (-0,52%).  Ο τζίρος ανήλθε στα 98,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4,9 εκατ. τεμάχια.

Μίνι μπλακάουτ στο Χρηματιστήριο από τη ΔΕΗ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,65%, στις 2.107,40 μονάδες, ενώ στο -0,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.455,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,96% στις 549,13 μονάδες.

Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,3%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 4,51%. Η πτώση στον τραπεζικό δείκτη έφτασε το 5,19%.

Οι εξελίξεις με την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, όσο κι αν μακροπρόθεσμα κρίνονται ιδιαιτέρως θετικές από τους εγχώριους αναλυτές, βραχυπρόθεσμα προκάλεσαν σημαντικές αναταράξεις στο ΧΑ, το οποίο διένυσε μια ιδιαιτέρως δύσκολη εβδομάδα λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας. Βέβαια, η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες άφησε κάποια ερωτηματικά για τις χθεσινές ανακοινώσεις, ωστόσο αυτό που απασχολεί τους μακροπρόθεσμους  επενδυτές είναι ότι η Λ. Αθηνών δυσκολεύεται να ενσωματώσει τα θετικά νέα που υπάρχουν.

"Τα αγαθά κόποις κτώνται"

H απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ επισκίασε κάθε άλλη εξέλιξη στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα που πέρασε, αναγνωρίζει επίσης ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων αντίστοιχου βεληνεκούς που πραγματοποιείται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες, ανεβάζοντας τον σχετικό λογαριασμό των φετινών αντλήσεων κεφαλαίου από το ΧΑ σε πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Κρίνοντας από την πρόσφατη συμπεριφορά της εγχώριας επενδυτικής κοινότητας στις τραπεζικές αυξήσεις, η αγορά εισέρχεται σε μια νέα φάση αναμονής και εσωστρέφειας καθώς οι σχετικές διαδικασίες συγκέντρωσης των προσφορών και το μέγεθος των αντλούμενων κεφαλαίων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τα προηγούμενα εγχειρήματα. Ο αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου δεν άφησε ασυγκίνητη την υπόλοιπη αγορά.

Η πίεση που παρατηρήθηκε σε συγκεκριμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης συνδέθηκε με το ενδεχόμενο να προσφύγουν κάποια στιγμή σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, επιβαρύνοντας το κλίμα πωλήσεων, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά την εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά λειτουργεί κάτω από παρορμήσεις και λιγότερο με θεμελιώδη δεδομένα. Η άγαρμπη υποχώρηση των αποτιμήσεων μπορεί να δημιουργεί ελκυστικά σημεία τοποθετήσεων σε πολλές μετοχές, ωστόσο το ψυχολογικό αντίκτυπο που οδηγεί την πτώση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι βαθμό έχει εκτονωθεί.

Κοιτάζοντας λίγο πιο μακριά από τα βραχυπρόθεσμα χρηματιστηριακά απόνερα, η επιτυχία της αύξησης και ενδεχομένως η υπερκάλυψη της αύξησης της ΔΕΗ θα αυξήσει το θεσμικό στίγμα των ξένων στην ελληνική αγορά και δη σε μια μετοχή που μπορεί να αποτελέσει τη απόλυτη σπουδή περιπτώσεων "from zero to hero" (από το μηδέν στο ιδανικό). Η ΔΕΗ είναι επιχείρηση σηματωρός για την ελληνική βιομηχανία, η εικόνα παρακμής του 2018 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δυναμική της προοπτικής του επικαιροποιημένου 5ετούς επιχειρηματικού πλάνου.

Ένα επιτυχημένο εγχείρημα μετάβασης από την εποχή του λιγνίτη στην εποχή των ΑΠΕ με υγιή ισολογισμό, κερδοφορία και μερίσματα δεν θα περιοριστεί σαν προστιθέμενη αξία στη μετοχή της ΔΕΗ αλλά θα ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για περισσότερες ελληνικές εταιρείες που έχουν μέγεθος, πλάνο και θεμελιώδη. Υπό αυτό το πρίσμα η προσπάθεια της ΔΕΗ έχει μεν ρίσκο εκτέλεσης και αστοχιών που σχετίζονται με το ενεργειακό περιβάλλον, η ανταμοιβή ωστόσο θα έχει ευρύτερες θετικές συνέπειες οι οποίες δεν θα είναι μόνο χρηματιστηριακές. Προς το παρόν η ελληνική αγορά θα χρειαστεί να ξαναπεράσει ένα ακόμα κάβο, συστημική αναγκαιότητα για την ευστάθεια του συστήματος η οποία θα συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της εγχώριας αγοράς.

Η τεχνική εικόνα

Τεχνικά η πολύμηνη συσσώρευση οδεύει προς καθοδική λύση. Οι δύο κινητοί μέσοι που ορίζουν τη βραχυπρόθεσμη τάση έχουν δώσει καθαρά σήματα πώλησης όπως και ο MACD ενώ το οχυρό στήριξης των 880 μονάδων έπεσε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Οι ταλαντωτές οδεύουν προς υποτιμημένες ζώνες με πιθανό σημείο συνάντησης τις 855 μονάδες. Από το επίπεδο αυτό αναμένεται κάποιου είδους τοπική ανοδική αντίδραση με ανοδικό πέρας τις 880 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα στην περιοχή των στηρίξεων περιέχει πλέον και τον κινητό μέσο των 200 ημερών ο οποίος έχει ανοδική κλίση και βρίσκεται πέριξ των 850 μονάδων.

Η λύση πάντως της συσσώρευσης βρίσκεται στις 830 μονάδες, εκεί η εικόνα αλλάζει υπέρ των πωλητών που αποκτούν το πάνω χέρι στην διαχείριση της τάσης. Προς το παρόν υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από το εν λόγω επίπεδο και μια εικόνα υπερπώλησης που βραχυπρόθεσμα χρήζει διόρθωσης. Από την ένταση της θα κριθεί αν η αγορά θα βρεθεί ή όχι σε καθοδικές περιπέτειες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός από το -11,53% της ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος έχασε 3,10% και ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 2,89%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική και ΑΔΜΗΕ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, Aegean, Coca Cola, Motor Oil, Titan, Alpha Bank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα, με την τελευταία μάλιστα να περιορίζει από το ενδοσυνεδριακό -5,11%. Ο ΟΛΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή, οι Σαράντης και Jumbo με μικρά κέρδη, ενώ η Βιοχάλκο ξεχώρισε με το +2,77% που κατέγραψε.

(της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr)

(upd17:30) Η αξία της μετοχής έχει υποχωρήσει -11,86% και στα 7.95 ευρώ ενώ στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται η εξέλιξη της αξίας της μετοχής από το πρωί μέχρι και τις 17:00.

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

(upd11:46) Διψήφια υποχώρηση γνωρίζει ο τίτλος της ΔΕΗ σήμερα το πρωί στα ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς βρέθηκε να κατακρημνίζεται στο -12.3% και τα 7,91 ευρώ, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 3,5 εκατ. ευρώ έως τις 11.00 το πρωί. Πρόκειται μάλιστα, για την 9η διαδοχική αρνητική συνεδρίαση της κραταιάς επιχείρησης, η μετοχή της οποίας κυμαινόταν άνω των 10 ευρώ.

Το επόμενο ερώτημα, όσον αφορά την ΑΜΚ, αφορά το ποια ακριβώς θα είναι η τιμή των νέων μετοχών, δεδομένου ότι η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω βιβλίου προσφορών, κάτι το οποίο προσδίδει έναν αναπτυξιακό τόνο στο εγχείρημα της εισηγμένης.

Το κλίμα, πάντως, στη Λεωφόρο Αθηνών δεν είναι το καλύτερο δυνατό αυτή την στιγμή, με τις πιέσεις στη ΔΕΗ να επηρεάζουν το σύνολο των blue chips. Η αρνητική τάση ενισχύεται έτι περισσότερο κι από το πτωτικό άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (-0,8% ο Stoxx 600).

Νωρίτερα το energypress έγραφε: 

Υπό την ισχυρή πίεση της μετοχής της ΔΕΗ, αλλά και του ευρύτερου ενεργειακού κλάδου, βρίσκεται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να βάλει στις 880 μονάδες ένα στοπ στο κύμα πωλήσεων που δέχεται από το πρώτο λεπτό.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,82% στις 879,47 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,84% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.124,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,34% στις 552,56 μονάδες.

Talk of the town σαφώς είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ σήμερα, με τη μετοχή της επιχείρησης να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, χάνοντας ακόμη και τα επίπεδα των 8 ευρώ. Το ζητούμενο τώρα της αγοράς είναι η τιμή στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να παραπέμπουν στις προθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου, η συμμετοχή των οποίων θα κρίνει και τις τελικές αποφάσεις.

Πάντως η μετοχή προσπαθεί να μείνει κοντά στα 8 ευρώ, με απώλειες όμως να φτάνουν το 10% και τον τζίρο ήδη να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.  Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόφαση για την ΑΜΚ προβλέπεται να εγκριθεί από την έκτακτη ΓΣ των μετόχων της εταιρείας στις 19 Οκτωβρίου. Μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building ενώ θα ανακοινωθεί και η τιμολόγηση. Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών.

Συνεχίζεται η άντληση ρευστότητας

Η αίσθηση πάντως που επικρατεί στην αγορά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με τη ΔΕΗ είναι η επιφυλακτικότητα. Διότι από τον περασμένο Απρίλιο η Λ. Αθηνών αγκομαχά να καλύψει αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακές εκδόσεις αφαιρώντας σημαντικό μέρος της ρευστότητας από το ΧΑ. Και δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συνδέουν αυτήν την εικόνα με την πλάγια και άτονη κίνηση της αγοράς από τότε μέχρι και σήμερα, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει και σύντομα.

Είναι γεγονός πως το 2021 έχουν ήδη αντληθεί πάνω από 6 δισ. ευρώ συνολικά από τις ελληνικές εισηγμένες, ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο για μια αγορά ρηχή σαν την ελληνική, η κεφαλαιοποίηση της οποίας αυτήν την εβδομάδα έπεσε κάτω από τα 65 δισ. ευρώ. Βέβαια, ο ρόλος μιας κεφαλαιαγοράς είναι η χρηματοδότηση των εισηγμένων με διάφορες μορφές, γι’ αυτό και η μόνιμη επωδός των αναλυτών τελευταία είναι η προσέλκυση νέων κεφαλαίων στη Λ. Αθηνών.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, οι ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Eurobank, Coca Cola, ΟΛΠ και Μυτιληναίος έχουν περιορίσει λίγο πάνω από το 1% τις απώλειες τους. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι ΟΠΑΠ, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο σήμερα ανακάμπτει και σημειώνει κέρδη 2,42%, με τις Ελλάκτωρ, Aegean, Titan, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς και Jumbo να κινούνται ήπια ανοδικά. Χωρίς μεταβολή είναι ο Σαράντης και ο ΑΔΜΗΕ.

(της Αλεξάνδρας Τόμπρα, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου