Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Άρθρο Ν. Φωτόπουλου: Τι λένε οι αριθμοί για το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ

Νίκος Φωτόπουλος: Δεν έχουν καμία δουλειά τα ΜΑΤ και η αστυνομία στο  συνέδριο της ΓΣΕΕ | Αυγή

ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΣΑΣ 

ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΤΕ

Φίλοι Δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Επειδή η προπαγάνδα του να παρουσιαστεί το ξεπούλημα του ΔΕΔΔΗΕ ως μεγάλη επιτυχία (προφανώς για να κουκουλώσουν τις νέες δυσβάσταχτες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος) καλά

κρατεί, επανέρχομαι σήμερα με εκείνο το στοιχείο που ότι και αν λέει ο καθένας μας, αιώνες τώρα, μιλάει μόνο του. Τους αριθμούς.

Κύριοι της Κυβέρνησης, αν μπορείτε διαψεύστε τους. Αν έχετε κάποιους άλλους παρουσιάστε τους.

1. Λέει η κυβέρνηση: «Το 49% του ΔΕΔΔΗΕ πουλήθηκε 2,1 δις».

Απάντηση: Είναι ψέμα

Το ποσό που θα καταβάλει το αυστραλιανό fund είναι 1,3 δις. Ούτε ευρώ παραπάνω. Συνυπολογίζουν το μέρος των δανείων που αναλογεί στο 49%, δηλαδή 803 εκ. αφήνοντας έντεχνα να εννοηθεί ότι το fund θα πληρώσει και το ποσό αυτό. Μεγάλο ψέμα. Τα δάνεια θα αποπληρώνονται σταδιακά από τον ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις οικείες δανειακές συμβάσεις, και όχι από τους μετόχους του (ΔΕΗ-Αυστραλοί).

2. Λέει η κυβέρνηση (κ. Σκρέκας): «Η οικονομική προσφορά της spear WTE Investments sars αποτελεί το υψηλότερο τίμημα που έχει προσφερθεί για ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρίας. Το προσφερόμενο τίμημα καταδεικνύει δίχως αμφιβολία τις εξαιρετικά θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας».

Επίσης προσθέτει: «Το ποσό της πώλησης σημαίνει αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ 1,45 φορές την αξία του, γεγονός πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα που δείχνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στις προοπτικές της».

Απάντηση: Είναι ψέμα.

Χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω ούτε στο ελάχιστο την απαράδεκτη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, απλά και μόνο για την ιστορία και για να αναδείξω ότι και εδώ ο κ. Σκρέκας λέει ψέματα πρέπει να πω ότι για το 24% του ΑΔΜΗΕ η κινέζικη STATE GRID κατέβαλε στη ΔΕΗ 327,5 εκ. Αυτό αντιστοιχεί σε αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ 1365 εκ. Τότε η καθαρή (χωρίς τα δάνεια) λογιστική αξία του ΑΔΜΗΕ ήταν περίπου 916 εκ. Κατά συνέπεια το ποσό της πώλησης στη STATE GRID αντιστοιχούσε σε αποτίμηση 1365:916=1,49 φορές τη λογιστική του αξία.

Συνεπώς τα ακούσματα ότι το ποσό της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ είναι πρωτοφανές γεγονός, είναι ψέμα. 

3. Λέει η κυβέρνηση: «Θα μειωθεί ο δανεισμός της ΔΕΗ και η επιχείρηση θα έχει κεφάλαια για να αναπτύξει ΑΠΕ».

Απάντηση: Λάθος επιχειρηματική κίνηση.

Η ΔΕΗ θα διαθέσει το 50% δηλαδή 650 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή δανείων. Μάλιστα πανηγυρίζουν γι αυτό. Αλλά ποιο είναι το μέσο επιτόκιο δανείων που θα αποπληρωθούν; Είναι ζήτημα να ξεπερνά το 3,5% και πάντως είναι πολύ μικρότερο από το 6,7% που της απέφερε η ιδιοκτησία των δικτύων που έχει πλέον μεταβιβάσει στο ΔΕΔΔΗΕ για την πώληση του 49%. Με το 3,5% προκύπτουν τα εξής:

H ΔΕΗ κερδίζει ετήσια από τόκους 3,5% επι 650 εκ. ήτοι 22,5 εκ. και χάνει ετήσια 6,7% επι 650 εκ. ήτοι 43,5 εκ! Διαφορά 21 εκ. ! Πως μπορεί να χαρακτηριστεί επιχειρηματικά αυτή η ενέργεια;

Σε ότι αφορά στον ισχυρισμό ότι με την πώληση θα υπάρξουν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των νέων ΑΠΕ, , λαμβανομένου υπόψη ότι σήμερα τα επιτόκια δανεισμού επιχειρήσεων όπως η ΔΕΗ για πράσινη ανάπτυξη είναι της τάξης του 2%, πρόκειται για αστείο.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τις δηλώσεις που έχουν γίνει, τα άλλα 650 θα πάνε για την ανάπτυξη της ΔΕΗ στις ΑΠΕ. Δηλαδή και πάλι πουλήσαμε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ που θα μας απέδιδε 6,7% ετησίως για να αποφύγουμε να πάρουμε δάνεια 2%!!

Κυρίες και κύριοι δημοσιογράφοι,

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

επιγραμματικά, η ΔΕΗ πούλησε ένα ασημικό από το οποίο εισέπραττε 6,7% για να αποπληρώσει δάνεια κόστους 3,5% και για να έχει στη διάθεση της χρήματα που μπορούσε να τα βρει με επιτόκιο 2%! Και αυτό το έκανε χωρίς καμιά υποχρέωση. Μόνο σε συμμόρφωση με την κυβερνητική πολιτική! 

Οφείλω να επισημάνω ότι ακόμα και αν δεν διαφωνούσε κανείς ιδεολογικά με την ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ (προσωπικά διαφωνώ κάθετα και ριζικά), οι επιχειρήσεις δεν πωλούν περιουσιακά στοιχεία, και μάλιστα κερδοφόρα, για να αποπληρώσουν δάνεια, εκτός εάν έχουν περιέλθει σε κατάσταση χρεωκοπίας, η εάν το τίμημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να αντισταθμίσει με το παραπάνω την πραγματική αξία του πωλούμενου στοιχείου η, τέλος, για να εξυπηρετήσουν στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης τους. Τίποτε από τα παραπάνω δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη πώληση. 

Σε αντίθεση με τη ΔΕΗ, το αυστραλιανό fund, σε μια εποχή που οι αποδόσεις των ομολόγων διεθνώς (ακόμη και των ελληνικών), και τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονται κάτω της μονάδας, αγοράζει ένα φυσικό μονοπώλιο, με μηδενικό ρίσκο, ισοδύναμο από αυτή την άποψη με ομόλογο προηγμένης οικονομικά χώρας, με αναμενόμενη απόδοση σύμφωνα με την κερδοφορία του ΔΕΔΔΗΕ πάνω από 4 η 5%. Με βάση τα παραπάνω, παραβλέποντας προς στιγμή τις γενικότερες αντιρρήσεις για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, θέτω το ερώτημα: δεν θα ήταν προτιμότερο να πωληθεί το 49% στον ΕΦΚΑ;

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ

ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ «ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑ

Όμως πέρα από τα παραπάνω για να γίνει απολύτως αντιληπτό το μέγεθος του εγκλήματος που έγινε, δωρίζοντας στην κυριολεξία ένα πολυτιμότατο περιουσιακό μας στοιχείο στο αυστραλιανό fund, πρέπει να επισημανθεί ότι η πραγματική αξία του ΔΕΔΔΗΕ έχει τεράστια απόσταση από την αναπόσβεστη αξία των παγίων του που παραπλανητικά χρησιμοποιούν για να πουν ότι το ποσό της πώλησης αντιστοιχεί σε αποτίμηση 1,45 φορές την αξία του.

Η πραγματική αποτίμηση της αξίας του είναι πάνω από 12 δις. 

Ας πάρουμε μια εικόνα.

  1. Το μήκος του εναέριου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ είναι 214,186 χιλιόμετρα εκ των οποίων 101.622 χιλ. είναι δίκτυο μέσης τάσης και 112.564 χιλ. δίκτυο χαμηλής τάσης. 

Αν λάβει κανείς υπόψη ότι για να κατασκευάσεις δίκτυο μέσης τάσης ενός χιλιομέτρου θέλεις τουλάχιστον 30.000€, και για το δίκτυο χαμηλής 24.000, εάν κάνεις δύο πολλαπλασιασμούς και μια πρόσθεση θα δεις ότι η πραγματική αξία του εναέριου δικτύου είναι 5,7 δις. €.

  1. Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εκτός από το εναέριο δίκτυο έχει άλλα 26.000 χιλιόμετρα υπόγειο δίκτυο εκ των οποίων τα 11.000 χιλιόμετρα στη μέση τάση και τα 15.000 χιλιόμετρα στη χαμηλή, που η κατασκευή του κάθε χιλιομέτρου κοστίζει για μεν το δίκτυο μέσης τάσης 100.000€ και της χαμηλής 80.000€, εάν κάνει τους αντίστοιχους πολλαπλασιασμούς και την πρόσθεση θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλα 2,3 δις. €.

  2. Εάν λάβει υπόψη του ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 163.431 μετασχηματιστές χαμηλής τάσης που ο καθένας στοιχίζει τουλάχιστον 7.000€, θα δει ότι πρέπει να προσθέσει στην αξία του ΔΕΔΔΗΕ άλλο 1,14 δις. €.

  3. Εάν δε λάβει υπόψη του ακόμη ότι:

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 241 Υποσταθμούς-ΚΥΤ υψηλής τάσης με πάνω από 500 μετασχηματιστές που ο καθένας κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει 993 χιλιόμετρα δίκτυο υψηλής τάσης που κοστίζει δεκάδες εκ. €

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στην κατοχή του τεράστιες εδαφικές εκτάσεις, εκατοντάδες οικόπεδα φιλέτα και χιλιάδες κτίρια, στα ήδη μέχρι στιγμής 9,4 δις. € πρέπει να προσθέσει πολλά δις. ακόμη!

Όμως ούτε και αυτό είναι αρκετό για την αποτίμηση της πραγματικής αξίας. Το σημαντικότερο είναι οι προοπτικές. Τα Δίκτυα Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν τον πολυτιμότερο και κρισιμότερο κρίκο στην αλυσίδα του ηλεκτρισμού. Ο ρόλος τους θα γίνεται όλο και κρισιμότερος για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και την όλο και πιο αναβαθμισμένη εμπλοκή τους στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος(μετατροπή τους από απλούς consumers σε prosumers),και βέβαια την αξιοποίηση τους για τη μεταφορά δεδομένων με την τεχνολογία 5G για την οποία είναι τα πλέον κατάλληλα καθώς εκτείνονται στην τελευταία γωνιά της χώρας. Αυτά θα προσδώσουν πολύ μεγάλη αξία στους μετόχους, το 49%της οποίας θα το επωφεληθεί ο ιδιώτης μέτοχος.

Τελικά κ. Χατζηδάκη, κ. Σκρέκα και πάνω από όλα κ. Μητσοτάκη, ποιος πιάστηκε κορόιδο;

Εμείς ή οι Αυστραλοί που με 1,3 δις. ενθυλάκωσαν το 49% του πολυτιμότερου περιουσιακού στοιχείου της ΔΕΗ;

Συναδέλφισσες, -φοι,

συμπερασματικά η συγκεκριμένη πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ακόμη και με όρους νεοφιλελευθερισμού κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί και είναι επιζήμια για τη ΔΕΗ και τη χώρα.

Αυτό είναι το «κατόρθωμα» της κυβέρνησης της Ν.Δ.

*O Νίκος Φωτόπουλος είναι μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου