Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Έκπτωση μέχρι και 50% από την ΔΕΗ - Να ακολουθήσουν οι ιδιώτες αναμένει ο ΥΠΕΝ

Έκπτωση μέχρι και 50% από την ΔΕΗ - Να ακολουθήσουν οι ιδιώτες αναμένει ο ΥΠΕΝ

Μόνιμος αποσβεστικός μηχανισμός το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί του ρεύματος των

καταναλωτών Χαμηλής Τάσης, δηλαδή των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, ώστε να απορροφώνται οι κραδασμοί από την αύξηση του ενεργειακού κόστους που συνεπάγεται η ενεργειακή μετάβαση.

Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ήρθε για να μείνει». Ανακοίνωσε ότι για το τρέχον έτος θα κατευθυνθούν στο Ταμείο 200 εκατ ευρώ, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του WEN, έναντι των 150 εκατ ευρώ που είχαν αρχικώς ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μέσω αυτών των κονδυλίων, που θα προέρχονται τόσο από την δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων όσο και από τον προϋπολογισμό, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι αναμένεται να εκτοξευθούν τους επόμενους μήνες.

Μόνιμος Μηχανισμός - Ενίσχυση και από τον Προϋπολογισμό

Ο κ. Σκρέκας περιέγραψε το Ταμείο ως έναν μόνιμο αποσβεστικό μηχανισμό μέσω του οποίου η μείωση του κόστους του ρεύματος για τους καταναλωτές μπορεί να φθάνει και το 50%.
Συγκεκριμένα όπως είπε η επιδότηση των 3 λεπτών του ευρώ ανά KWh, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ πουλούσε την KWh 11 λεπτά πριν την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι έκπτωση σχεδόν 30%. Με τα επιπλέον 3 λεπτά που θα απορροφήσει η ΔΕΗ η απορρόφηση της ανατίμησης φθάνει στο 50%. Μάλιστα εκτίμησε ότι την κίνηση της ΔΕΗ θα ακολουθήσουν και οι ιδιώτες πάροχοι που ήδη ετοιμάζουν εκπτωτικά πακέτα, ενώ σημείωσε ότι η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής αφού τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης οδηγούν σε έκπτωση 14% - 15%.
Σε ότι αφορά τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης ανέφερε ότι θα προέρχονται από τις δημοπρασίες των εκπομπών CO2, από άλλα περιβαλλοντικά τέλη και πιθανότατα από τον τακτικό προϋπολογισμό.
Σημείωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα ελλείμματος στον ΕΛΑΠΕ ή σε κάποιον άλλο λογαριασμό που τροφοδοτείται από τις δημοπρασίες ρύπων, καθώς όπως είπε 600 εκατομμύρια από τις δημοπρασίες θα πάνε στον ΕΛΑΠΕ έναντι 480 εκατ. ευρώ πέρσι, 110 εκατ. θα πάνε για την αντιστάθμιση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες έναντι 80 εκατ. πέρσι, 50-60 εκατ. θα πάνε στους λιγνιτικούς δήμους έναντι 35 εκατ. παλαιότερα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε πρόταση για δημιουργία αντίστοιχου ευρωπαϊκού μηχανισμού την οποία κατέθεσε ο ίδιος στο συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ενώ έστειλε σχετική επιστολή στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Φράνς Τίμερμανς, και στην αρμόδια Επίτροπο, Κάντρι Σίμσον, με την οποία ζητά να συσταθεί αντίστοιχος αποσβεστικός μηχανισμός για τους πολίτες της Ευρώπης.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου