Την παράδοση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίες υπερβαίνουν τα λιγνιτικά «πακέτα» που θα πρέπει να παραχωρήσει μέσα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, στο πλαίσιο εφαρμογής του remedy για το antitrust, είχε «κλειδώσει» σύμφωνα με πληροφορίες του energypress έως και χθες Δευτέρα η ΔΕΗ, μέσω της πώλησης προθεσμιακών συμβολαίων στο Ευρωπαϊκό και το Ελληνικό
Χρηματιστήριο Ενέργειας.Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα έπρεπε να εκχωρήσει στο διάστημα Οκτώβριος-Δεκέμβριος του 2021, τουλάχιστον το 50% της λιγνιτικής παραγωγής του 4ου τριμήνου του 2020. Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα οι λιγνιτικοί της σταθμοί είχαν παραγάγει 1.785 Γιγαβατώρες, αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να διαθέσει το επόμενο τρίμηνο 893 Γιγαβατώρες περίπου.
Η προθεσμία για την αγοραπωλησία των αντίστοιχων προθεσμιακών συμβολαίων λήγει σήμερα Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ήδη από χθες Δευτέρα, η επιχείρηση είχε πουλήσει συμβόλαια σε ενδιαφερόμενους, για λιγνιτικά «πακέτα» που αθροίζονται σε 978 Γιγαβατώρες.
Όπως έχει γράψει το energypress, το πρώτο «κύμα» προθεσμιακών συμβολαίων διατέθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, αποκλειστικά μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ) στη Λειψία, με μέση τιμή 153,75 ευρώ/MWh. Ακολούθησαν τρία ακόμη «κύματα», την Πέμπτη (23/09), την Παρασκευή (24/09) και χθες Δευτέρα (27/09).
Παρόλο που και τις τρεις παραπάνω ημέρες διατέθηκαν προθεσμιακά συμβόλαια μέσω τόσο του EEX, όσο και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ), σύμφωνα με πληροφορίες οι συντριπτικά μεγαλύτερες ποσότητες «κλείστηκαν» μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου. Είναι ενδεικτικό ότι, από τις 978 Γιγαβατώρες που θα παραδοθούν το 4ο τρίμηνο, οι συναλλαγές στο ΕΕΧ αφορούσαν τις 921 Γιγαβατώρες, για πάνω από 240 συμβόλαια που αγόρασαν σχεδόν σχεδόν αποκλειστικά trader. Μέσω του ΕΧΕ, αντίθετα, «κλείδωσε» η παράδοση 57 Γιγαβατώρων, μέσω περίπου 25 συμβολαίων.
Όσον αφορά τις αγοραπωλησίες στο ΕΕΧ, σύμφωνα με πληροφορίες στην «πρεμιέρα» της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου πουλήθηκαν «πακέτα» ενέργειας βάσης (baseload) 245 Μεγαβάτ (541 Γιγαβατώρες). Την Πέμπτη (23/09) «κλείδωσαν» συμβόλαια 144 Μεγαβάτ, με τιμές από 158,5 έως 159,5 ευρώ/MWh και την Παρασκευή (24/9) 112 Μεγαβάτ, με τιμές από 157,5 έως 158,75 ευρώ/MWh.
Υψηλότερη ήταν η τιμή πώλησης χθες Δευτέρα, η οποία έκλεισε στα 167 ευρώ/MWh. Όσον αφορά τα «πακέτα» που πωλήθηκαν στο ΕΧΕ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, οι τιμές κινήθηκαν από 158,25 έως 168 ευρώ/MWh.
Όπως έχει γράψει το energypress, η συμφωνία με την Κομισιόν για το antitrust προβλέπει ότι έγκειται στη διακριτική ευχέρεια της ΔΕΗ το αν τα συμβόλαια θα διατεθούν μέσω του ΕΕΧ ή του ΕΧΕ. Έτσι, η κατά κόρον επιλογή από την επιχείρηση του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου φαίνεται να πηγάζει από τη ρευστότητά του, καθώς και το γεγονός ότι σε αυτό συμμετέχουν περισσότεροι δυνητικοί αγοραστές για τα «πακέτα».
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η συμβολή που θα μπορούσε να έχει το remedy στο να αποκτήσει βάθος και η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά. Αντίθετα, η ενίσχυση της ρευστότητάς της ήταν και ένας από τους λόγους που συμφωνήθηκε η συγκεκριμένη «φόρμουλα» για το antitrust από την ελληνική πλευρά και της Κομισιόν, ώστε να αποκτήσουν οι εγχώριες ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ένα αποτελεσματικό εργαλείο «θωράκισης» από τις διακυμάνσεις του χονδρεμπορικού κόστους.
Εξάλλου, όπως έχει γράψει το energypress, και η ΔΕΗ πρόκρινε σε αρχική φάση τη λύση του ΕΧΕ, «βλέποντας» τον μηχανισμό του antitrust ως μία καλή ευκαιρία για να «πάρει μπροστά» η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά. Μία εξέλιξη που, σύμφωνα με στελέχη της επιχείρησης, θα ήταν προς όφελος όχι μόνο των υπόλοιπων «παικτών» του κλάδου αλλά και της ίδιας, με δεδομένο ότι αποτελεί net-buyer, έχοντας μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια απ΄ ό,τι στην ηλεκτροπαραγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου