Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τους επόμενους 3-6 μήνες - Πιθανό κλείσιμο των λιγνιτικών το 2025

 Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν αναμένουμε μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος τους επόμενους 3-6 μήνες  - Πιθανό κλείσιμο των λιγνιτικών το 2025

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Bloomberg

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στις ΗΠΑ για την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg μιλώντας μεταξύ άλλων για την αύξηση των τιμών ενέργειας και τη διαχείριση του εν λόγω θέματος από την ελληνική κυβέρνηση.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που

εφάρμοσε η κυβέρνηση για να σημειώσει οικονομική ανάπτυξη η χώρα. «Μια πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξεως του 5,9% για το 2021 μπορεί να θεωρηθεί απαισιόδοξη» είπε. «Άλλαξε το κλίμα στην Ελλάδα»

«Γίναμε κυβέρνηση το 2019 με την ξεκάθαρη εντολή να ξαναφέρουμε την ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Παρά την πανδημία του κορωνοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιξε το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Διαπιστώνουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις δράσεις της Ελλάδας στο εν λόγω θέμα. «Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο, καθώς στόχος μας είναι η γρήγορη απανθρακοποίηση και η μείωση των εκπομπών CO2 στο 50% ως το 2030. Στην Ελλάδα στόχος μας είναι το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028. Δεν είναι βέβαια απίθανο να κλείσουν και το 2025. Είμαστε απολύτως αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο αλλά και στην διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Επίσης, ενθαρρύνουμε τους πολίτες να στραφούν στην ηλεκτροκίνηση και σημαντικά πακέτα και κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση προορίζονται στις πράσινες επενδύσεις.;Oλα αυτά υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μιλάμε για 32 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα τα επόμενα 6 χρόνια»».

Αναφορικά με τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις, προκειμένου οι ενεργειακοί πάροχοι να απορροφήσουν ένα κόστος αυτών των αυξήσεων. «Δεν περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις τους επόμενους 3-6 μήνες. Είναι σίγουρα ένα υπαρκτό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και χρειάζεται συντονισμένη δράση από όλους. Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση» συμπλήρωσε.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου