Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των 9,1 GW ΑΠΕ ως το 2026, όπως ο Στάσσης το παρουσίασε στους επενδυτές

ΔΕΗ: Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των 9,1 GW ΑΠΕ ως το 2026, όπως ο Στάσσης το παρουσίασε στους επενδυτές

Οργανική ανάπτυξη με 3 δισ για 4,8 GW έως το 2026 - Τι άλλο ακολουθεί

Η πράσινη στροφή της ΔΕΗ βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής της. Αυτό κατέστη σαφές από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης μιλώντας την περασμένη

Πέμπτη στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση «βόμβα» για την απόφαση να προχωρήσει η ΔΕΗ σε αύξηση κεφαλαίου κατά 1 δισ ευρώ. Αυτή η κεφαλαιακή ένεση θα στηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα που κινείται στη …λεωφόρο της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού της μείγματος.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες ενεργειακές εταιρείες, ειδικά οι καθετοποιημένοι παίκτες της αγοράς στρέφονται στις επενδύσεις των ΑΠΕ, για να περιορίσουν τις εισαγωγές αλλά και να …ανακόψουν τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Στα πλεονεκτήματα της ΔΕΗ, όσον αφορά το χτίσιμο του χαρτοφυλακίου της «πράσινης» ενέργειας, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης μιλώντας στους αναλυτές, περιλαμβάνονται η βαθιά τεχνογνωσία στον τομέα των ΑΠΕ, οι μεγάλες ιδιόκτητες εκτάσεις γης, η εγγυημένη σύνδεση με το δίκτυο για 3 GW από τα υπό ανάπτυξη 4,8 GW έως το 2026 καθώς και η δυνατότητα για σύναψη διμερών πράσινων συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) εντός του ομίλου της ΔΕΗ. Στην σύναψη ενδο-εταιρικών PPAs προσβλέπουν, σε πρώτη φάση, και οι υπόλοιποι καθετοποιημένοι παίκτες της αγοράς, πριν επεκταθούν στη σύναψη διμερών συμβολαίων με βιομηχανίες και με άλλους μεγάλους καταναλωτές, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία κλπ.

Το χρονοδιάγραμμα Στάσση μέχρι το 2026

Πάντως, η ΔΕΗ σχεδιάζει έως το 2026 να έχει χτίσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ η ΔΕΗΑΝ θα αναπτύξει εντός της επόμενης πενταετίας έργα ΑΠΕ 4,8 GW, τα οποία θα προκύψουν από το υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιό της των 10 GW. Μάλιστα, εάν σε αυτά προστεθούν και οι υδροηλεκτρικοί της σταθμοί, οι «πράσινες» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της επιχείρησης θα φτάσουν τα 9,1 GW. Έτσι σε μια πενταετία το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).

Σύμμαχο σε αυτό το πρότζεκτ, η ΔΕΗΑΝ έχει και την RWE με την οποία αναμένεται να υπογραφούν εντός του Οκτωβρίου τα οριστικά έγγραφα της συμφωνίας για τη σύσταση του joint venture, στο οποίο θα συμμετέχουν με ποσοστά 49% και 51% αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε ο κ. Στάσσης στους αναλυτές, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει ως εξής:

  • Σήμερα έχει σε λειτουργία έργα 206 MW (2% της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ) και 3,2 GW υδροηλεκτρικών (27% της αγοράς ΑΠΕ).
  • Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 ολοκληρώνεται η κατασκευή και αναμένεται η ηλέκτριση έργων 30 MW (μεγαβάτ) φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα.
  • Στους επόμενους 18 μήνες θα κατασκευαστούν 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, 42 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών και 50 MW φωτοβολταϊκών στην Μεγαλόπολη, φτάνοντας συνολικά στα 528 MW.
  • Σε 18 με 24 μήνες θα γίνει ο τελικός διαγωνισμός για 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία φτάνοντας τα 593 MW.
  • Σε 24 με 30 μήνες (δηλαδή έως και το 2024) θα προετοιμαστούν οι διαγωνισμοί για έργα ισχύος 70 MW αιολικών σταθμών στη Βόρεια Ελλάδα, 500 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα και άλλα 1.500 MW ΑΠΕ σε Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο, Μεγαλόπολη αλλά και 700 MW σε μονάδα αποθήκευσης. Έτσι, το 2024 το πράσινο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ θα φτάσει τα 3.363 MW καθαρές ΑΠΕ (χωρίς τα υδροηλεκτρικά).
  • Το διάστημα (2024-2026) θα ωριμάσουν αδειοδοτικές διαδικασίες για 365 MW αιολικών σταθμών, 994 MW φωτοβολταϊκών, 8 MW μικρών υδροηλεκτρικών και 25 MW βιομάζας.

Έτσι, έως το 2026 το σύνολο των νέων ΑΠΕ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΔΕΗ, θα φτάσει τα 4.755 MW και μαζί με τα υδροηλεκτρικά, την αποθήκευση ενέργειας και τα έργα που σχεδιάζει να εξαγοράσει στα Βαλκάνια, η «πράσινη» ισχύς της επιχείρησης θα αγγίξει τα 9,1 GW, αντικαθιστώντας έτσι την απώλεια στην παραγωγή ενέργειας που έχει με το κλείσιμο των λιγνιτικών της σταθμών στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Ειδικότερα, στα Βαλκάνια η ΔΕΗ έχει κλειδώσει στα …ραντάρ της τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας όπου οι προοπτικές ανάπτυξης των ΑΠΕ, ανά έτος, έως το 2030 προσδιορίζεται περίπου στο 15% (3 GW αύξηση της πράσινης ισχύος) και 8% (6 GW) αντίστοιχα.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου