Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα θα κινηθούν στα αναμενόμενα ικανοποιητικά επίπεδα, που περιμένει η αγορά, και οι κατευθύνσεις που θα δοθούν από την δίοικηση για το σύνολο του έτους του 2021, με δεδομένο ότι τώρα κλείνει και το τρίτο τρίμηνο, θα αναφέρουν ότι δεν αλλάζει ο στόχος για EBITDA 900 εκατ ευρώ.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία, καθώς μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων κυριαρχούν αρκετά ερωτήματα για την διαμόρφωση των αποτελεσμάτων της επιχείρησης μετά τα νέα δεδομένα και τα μέτρα επιδότησης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια και την επέκταση των εκπτώσεων.
Ο Στάσσης στα funds
Ήδη οι μετοχές των ομολόγων εταιριών χάνουν έδαφος καθώς στην Ευρώπη, αλλά όπως αναμένεται να εξηγήσει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γ.Στάσσης, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στην επιχείρηση, καθώς το αυξημένο κόστος από την τιμή του φυσικού αερίου και των CO2 θα καλυφθεί πλήρως, εκεί όπου δεν θα μετακυλιθεί στους καταναλωτές, από τις κυβερνητικές επιδοτήσεις. Δηλαδή η ΔΕΗ δεν θα έχει τις επιπτώσεις της συμπίεσης των μικτών κερδών, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές εταιρίες, λόγω της κάλυψης της κυβερνητικής πολιτικής. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το Teleconference που θα κάνει ο κ. Στάσσης με τους ξένους επενδυτές και η κατεύθυνση που θα τους δώσει για την κερδοφορία.
Η πτώση της κεφαλαιοποίησης
Σε κάθε περίπτωση η πορεία της κεφαλαιποίησης, ενώ σημείωσε μια άνοδο της τάξης του 8% αμέσως μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, από τότε σε κάθε συνεδρίαση βαίνει μειούμενη με αποτέλεσμα να έχει χάσει 6% περίπου από τα προ ολοκλήρρωσης του διαγωνισμού επίπεδα και να έχει κατέλθει στα 2,184 δισ. Δηλαδή ενώ έχει πουλήσει το 49% της θυγατρικής ΔΕΔΔΗΕ με EV 2,116 δισ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι λαμβάνει 1,3 δισ ευρώ και απαλάσσεται από δάνεια 800 εκατ ευρώ, ενώ λαμβάνει αποτίμηση για το αντίστοιχο 51% που κρατά σε EV 2,3 δισ (καθαρής 1,3 δισ), η κεφαλαιοποίησή της τώρα περιορίζεται στα 2,184 δισ, σα να είναι ζημιογόνες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες!
Κύκλοι της αγοράς αποδίδουν την πίεση στην μετοχή της ΔΕΗ και κατά συνέπεια της μείωσης της κεφαλαιοποίησης σε πωλήσεις από funds που έχουν σημαντικά κέρδη και πουλούν το νέο.Πουλούν όμως και ενδεχομένως, γιατί υπολογίζουν σε μια διόρθωση των διεθνών αγορών.Από την άλλη πλευρά όμως η υποτιμημένη αξία της επιχείρησης με βάση τα νέα δεδομένα βγάζει μάτια! Και κάπου οι αξίες ατις αγορές προσελκύουν τους επενδυτές, όταν δημιουργούνται οι ευκαιρίες.
Σημειώνεται ότι όλες οι αναλύσεις μετά το deal έδιναν στην μετοχή ένα νέο στόχο στα 14,5 ευρώ.
Τούτου δοθέντος έχει επίσης σημασία να δούμε τι θα αναφέρει ο κ. Στάσσης στον χρόνο και στον τρόπο πληρωμής του τιμήματος του ΔΕΔΔΗΕ από τους Aυστραλούς επενδυτές που αναμένεται στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς.
Τι ανέφερε η ανάλυση της AXIA μετά την προσφορά της Macquarie
Το
υψηλό τίμημα που έδωσε η Macquarie για τον ΔΕΔΔΗΕ έχει φέρει την
κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο επίκεντρο καθώς, όπως αναφέρει η AXIA
Ventures ξεπέρασε κατά 30% τις εκτιμήσεις της αγοράς.
Σλυμφωνα με το
flash note, που έβγαλε ένα από τα κορυφαία τμήματα ανάλυσης της
χρηματιστηριακής αγοράς, η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε
4,3 δισ ευρώ που αντιστοιχεί στο 1,5 του RAB (Ρυθμιζόμενης Αξίας
Περιουσίας) και 9,8 φορές το EV/EBITDA. Αντιστοιχεί δε στο 80% της
τρέχουσας Enterprise Value της ΔΕΗ.
Το deal αυτό θα είναι ο καταλύτης για την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ,
καθώς με EV στα 5,4 δισ, το EV του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται στα 4,3 δισ,
προσδιορίζοντας όλους τους υπόλοιπους τομείς της ΔΕΗ σε αξία - ΕV 1,1
δισ. Τι περιλαμβάνουν αυτοί; 3,2GW Yδροηλεκτρικά, 2,6 GW Φυσικού Αερίου,
1,5 GW ώριμες άδειες ΑΠΕ, 1,8 GW μονάδες πετρελαίου στα νησιά και το
65% της αγοράς λιανικής. Το καθαρό χρέος μετά την προσφορά του
Αυστραλιανού fund είναι 1,3 - 0,4 δισ που οδηγεί σε σχέση EV/EBITDA 1,5.
Αν θέλει κανείς να δώσει μια αξία στην ΔΕΗ μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στο 5 EV/EBITDA, την ώρα που οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές εταιρίες διαπραγματεύονται στο 8, τότε η μετοχή θα πρέπει να ενισχυθεί από 4,5 ως 5 ευρώ δίνοντας μια τιμή στα 14,9 ευρώ τουλάχιστον.
Δεν θα θεωρηθεί μη ρεαλιστική ακόμα και η δυνατότητα ανόδου κατα 8,5 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα επιταχύνει τον μετσχηματισμό της ΔΕΗ
και θα μειώσει σημαντικά το χρέος. Κατά την εκτίμηση της ανάλυσης ένα
ποσό της τάξης των 250 -300 εκατ θα πάει σε αποπληρωμή δανείων, ενώ το
υπόλοιπο θα δοθεί για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ κυρίως.
Ενοποιώντας το 100% των δανείων του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα έχει μια σχέση Καθαρού Χρέους προς EBITDA στο 2 σε μια μακροπρόθεσμη βάση.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου