Ένα διάστημα περίπου 10 λεπτών, ήταν σύμφωνα με πηγές της αγοράς, αρκετό προκειμένου να βγει στην αγορά, να πουληθεί και να εκκαθαριστεί η πρώτη πώληση πακέτου λιγνιτικής ενέργειας που διατέθηκε την περασμένη Παρασκευή.
Η ποσότητα όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ήταν στα 150 MW και
αφορά σε baseload φορτίο τρίμηνης διάρκειας για το διάστημα Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Όπως έγραψε το Energypress, η τιμή πώλησης ήταν στα 153,5 ευρώ/MWh και έκλεισε με discount έναντι της τιμής DAM τη συγκεκριμένη ημέρα (17/9) που ήταν στα 157,04 ευρώ/MWh.Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας ΕΕΧ (βγήκε και στο ελληνικό χρηματστήριο ενέργειας αλλά δεν εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον) και παραμένει ερωτηματικό ποιος ήταν ο αγοραστής, εάν δηλαδή πρόκειται για κάποια ελληνική εταιρεία προμήθειας ή για κάποιον trader. Στην πρώτη περίπτωση, η συναλλαγή πράγματι πληροί τις προϋποθέσεις του remedy της συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και της ΕΕ, που αναφέρει ρητά ότι στόχος του μέτρου είναι να ενισχυθεί η δυνατότητα ανταγωνιστών της ΔΕΗ να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια χονδρικής στην προθεσμιακή αγορά και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών.
Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή αγοραστές ήταν traders που μεταπώλησαν την ενέργεια σε κάποια άλλη αγορά πχ το Ουγγρικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, τότε είναι σαφές ότι δεν εξυπηρείται ο σκοπός του remedy.
Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται από πηγές της αγοράς αφορά στο γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση και η συναλλαγή έγινε αιφνιδιαστικά, χωρίς αρκετοί – αν όχι η μεγάλη πλειονότητα – εκ των stakeholders να προλάβουν να εκδηλώσουν πιθανό ενδιαφέρον για τη συναλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα είναι σαφές ότι υπάρχει σαφής προτίμηση της αγοράς για το ελληνικό και όχι για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενέργειας.
Μια ενδιαφέρουσα, εξάλλου, πτυχή της συναλλαγής αφορά στο ύψος της τιμής που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή. Δηλαδή η ΔΕΗ αλλά και ο αγοραστής της ενέργειας προεξοφλούν ότι για το τρίμηνο Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου οι τιμές (και μάλιστα για φορτίο βάσης) θα βρίσκονται πάνω από τα 150 ευρώ/MWh, όταν -θυμίζουμε- τον Αύγουστο η μέση τιμή της αγοράς ήταν στα 121,7 ευρώ/MWh ενώ και το Σεπτέμβριο η τιμή κινείται στα επίπεδα λίγο πάνω από τα 130 ευρώ/MWh.
Τέλος απομένει να αποσαφηνιστεί εάν η συναλλαγή που έγινε καλύπτει την υποχρέωση της ΔΕΗ βάσει του remedy για διάθεση του 50% της λιγνιτικής παραγωγής του τέταρτου τριμήνου του 2020 ή εάν θα χρειαστεί να υπάρξει και άλλη συναλλαγή. Υπενθυμίζεται ότι έως και το τρίτο τρίμηνο του 2022 θα παραχωρηθούν ποσότητες ίσες με το 50% της παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ενώ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 το ποσοστό διαμορφώνεται στο 40%. Το ίδιο ποσοστό προβλέπεται να διατηρηθεί και για ολόκληρο το 2023.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου