Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Aπαλάσσονται οι ηλεκτροπαραγωγοί από τον ΕΦΚ - Απόφαση - κλειδί για την μείωση του ενεργειακού κόστους

Aπαλάσσονται οι ηλεκτροπαραγωγοί από τον ΕΦΚ -  Απόφαση - κλειδί για την μείωση του ενεργειακού κόστους

Η απόφαση ισχύεει από 1/9/2021 και υπογράφεται από Σκρέκα και Πιτσιλή

Πλήρως απαλλαγμένο από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης είναι το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή από την 1η Σεπτεμβρίου σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και υπογράφεται από τους υπουργούς

Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή.
Η απόφαση προβλέπει την απαλλαγή από τον Ε.Φ.Κ. των φυσικών ή νομικών προσώπων, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είτε εγχέεται στο Σύστημα Μεταφοράς, ή στο Δίκτυο Διανομής, είτε παράγεται για ιδία χρήση, στην περίπτωση αυτοπαραγωγών.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που έχει επιβαρυνθεί υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του καυσίμου και μάλιστα την ώρα που η χρήση του για ηλεκτροπαραγωγή κινείται μεταξύ 40-50%, ενώ αναλόγως των συνθηκών φθάνει ακόμη και στο 55%. Άλλωστε η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής αναμένεται να παραμείνει υψηλή και τα επόμενα χρόνια καθώς η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, το καθιστά αναγκαίο παράγοντα για τη διασφάλιση της ευστάθειας και της επάρκειας του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Στα τελωνεία ο έλεγχος

Με βάση αυτά τα δεδομένα η απόφαση των κ.κ. Σκρέκα και Πιτσιλή ορίζει τους δικαιούχους της απαλλαγής από τον ΕΦΚ στους οποίους περιλαμβάνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και οι μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (Σ.Η.Θ. και Σ.Η.Θ.Υ.Α.), για το μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Αρμόδια Αρχή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της νόμιμης χρησιμοποίησης του φυσικού αερίου που απαλλάσσεται από τον Ε.Φ.Κ. για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) στη χωρική δικαιοδοσία της οποίας βρίσκεται η εγκατάσταση όπου γίνεται η παραγωγική διαδικασία.
Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι στην Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων Αττικής τηρείται «Μητρώο δικαιούχων απαλλαγής από Ε.Φ.Κ. του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Δεν ισχύει για τους καταναλωτές

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε ότι αφορά τους τελικούς καταναλωτές, οι οποίοι επίσης αναμένεται να επιβαρυνθούν από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου, επιλογή της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι η μείωση ή η απαλλαγή από τον ΕΦΚ. Όπως προκύπτει από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα για το ρεύμα αλλά και για το πετρέλαιο θέρμανσης επιλέγεται η χορήγηση επιδόματος έναντι της μείωσης της φορολογίας η οποία θα οδηγούσε σε μόνιμη μείωση των κρατικών εσόδων.
Άλλωστε οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, που αποδίδουν περίπου 4 δισ. ευρώ.
Έτσι παρά τη συζήτηση για το πώς οι μειώσεις στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, στον ΦΠΑ σε καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο) μπορεί να φέρει μείωση των τιμών και άρα περισσότερη πρόσβαση των ευάλωτων νοικοκυριών στη θέρμανση, η κυβέρνηση επιλέγει τη δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% με το συνολικό κονδύλι που θα διατεθεί από το προϋπολογισμό για τη σεζόν 2021-2022 να είναι της τάξης των 100 εκατ. ευρώ από 90 εκατ. ευρώ πέρυσι. Πρέπει να σημειωθεί τέλος πως σε ότι αφορά το φυσικό αέριο ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για θέρμανση είναι 0,00108 ευρώ/KWh και για εμπορικές και λοιπές οικιακές χρήσεις 0,005400 ευρώ/KWh.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου