Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Στη Βουλή ο μηχανισμός του antitrust - Tο ελληνικό Χρηματιστήριο επέλεξε η ΔΕΗ για τα «πακέτα» λιγνιτικής παραγωγής - "Μικρή επίπτωση" σχολιάζει η επιχείρηση

 

Πιθανότατα σήμερα θα κατατεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον μηχανισμό πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, για τη συμμόρφωση της χώρας μας στην καταδικαστική απόφαση του 2007 του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. 

Σκοπός είναι ο μηχανισμός να θεσπισθεί έγκαιρα, ώστε τα πρώτα

«πακέτα» λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής να παραδοθούν στους δικαιούχους μέσα στο 4ο τρίμηνο του 2021. Κάτι που σημαίνει πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν συναφθεί τα σχετικά προθεσμιακά συμβόλαια ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους προμηθευτές ή trader, οι οποίοι 

Όπως έχει γράψει το energypress, για τη διάθεση των «πακέτων» λιγνιτικής περιοχής, η συμφωνία (και κατ΄ επέκταση η νομοθετική ρύθμιση) θα προβλέπει πως είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΔΕΗ αν θα διατεθούν μέσω της εγχώριας Προθεσμιακής αγοράς του ΕΧΕ, όσο και το Eυρωπαϊκό Xρηματιστήριο Eνέργειας (ΕΕΧ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ήδη λάβει την απόφασή της, επιλέγοντας το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας για την σύναψη των συμβολαίων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βασικός λόγος για την επιλογή του ελληνικού Χρηματιστηρίου είναι πως η επιχείρηση βλέπει τον μηχανισμό του antitrust ως μία καλή ευκαιρία για να «πάρει μπροστά» η εγχώρια Προθεσμιακή αγορά και, με αυτόν τον τρόπο, να αρχίσει να ενισχύεται η ρευστότητά της. Μία εξέλιξη που εκτιμά πως θα είναι προς όφελος όλων των «παικτών» του κλάδου, αλλά και της ίδιας, με δεδομένο ότι η «ωρίμανση» της ελληνικής Προθεσμιακής αγοράς θα προσφέρει και στη ΔΕΗ ένα σημαντικό εργαλείο, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί net-buyer, έχοντας μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια απ΄ ό,τι στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Η «πρεμιέρα» του μηχανισμού έρχεται σε μία συγκυρία υψηλών χονδρεμπορικών τιμών, η οποία αποτυπώνει ανάγλυφα τις επιπτώσεις που έχει η σύναψη προθεσμιακών συμβολαίων για τον περιορισμό έκθεσης των εταιρειών προμήθειας στις διακυμάνσεις των αγορών του Target Model. Έτσι, στην επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν για τη συμφωνία, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, επισημαίνει πως ο μηχανισμός θα δώσει τη δυνατότητα στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αντισταθμίσουν καλύτερα την αστάθεια των τιμών, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να μπορούν να ανταγωνίζονται στην αγορά λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας και να προσφέρουν σταθερές τιμές στους καταναλωτές. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το οριστικό κλείσιμο του antitrust, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογραμμίζει πως πρόκειται μια σημαντική εξέλιξη που έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω των διεθνών παραγόντων που πιέζουν τις τιμές του ρεύματος καθώς προσφέρει νέα εργαλεία μείωσης του κόστους στις ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος, τα οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ελπίζει να αξιοποιήσουν.

Σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο η ΔΕΗ αναφέρει: 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελληνική Δημοκρατία για την υπόθεση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης του λιγνίτη, η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την οριστική επίλυση της υπόθεσης η οποία εκκρεμούσε εδώ και πολλά χρόνια.

Η ανακοίνωση δεν δημιουργεί εκπλήξεις για το βασικό περιεχόμενο της συμφωνίας, αναμένεται βεβαίως η αποσαφήνιση των λεπτομερειών της για την υλοποίησή της μέσω της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης. Επισημαίνεται η θετική διάσταση της συμφωνίας που αφορά (i) τη σύνδεση των τιμών διάθεσης των προθεσμιακών προϊόντων με τις τιμές που θα διαμορφώνονται από την Αγορά και (ii) τον περιορισμένο χρόνο διάθεσής τους. 

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ εκτιμά ότι η συμφωνία δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματά της.

 

Κώστας Δεληγιάννης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου