Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σβήνει το Δέλτα της ΔΕΗ! Kυριαρχία ιδιωτών και πλάνο επενδύσεων 8,4 δισ. ευρώ

 

 Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ κλείνει ιστορική διαδρομή 71 ετών κυρίαρχης παρουσίας του κράτους και αλλάζει η μετοχική της σύνθεση υπέρ των ιδιωτών. Στόχος η άντληση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση μεγαλόπνοου προγράμματος επενδύσεων,

που θα φτάσει έως το 2026 τα 8,4 δισ. ευρώ.

Στη νέα μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ ο έλεγχος του ελληνικού δημοσίου από 51% σήμερα μειώνεται κατά περίπου 17% -μένει πάνω από το ισχυρό βέτο του 33% -και ταυτοχρόνως αυξάνεται η παρουσία των ιδιωτών σε μεγαλύτερα ποσοστά από το 49% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχουν σήμερα.

Ανακοινώθηκε ότι «το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Η κίνηση αυτή, θα εξεταστεί σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Γενική Συνέλευση τον Οκτώβριο

Ως τις αρχές Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης.

Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
  • τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
  • την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Σε ό,τι αφορά τους υφιστάμενους μετόχους (σημειώνεται ότι το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 51% των μετοχών της εταιρείας) η απόφαση του ΔΣ προβλέπει ότι:

«Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά».

Επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων

Σε επενδυτικό μπαράζ ύψους 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ προχωρά η ΔΕΗ στην πενταετία 2022-2026 σύμφωνα με το αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο που καταρτίστηκε με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργούν η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κύριος όγκος των επενδύσεων κατευθύνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο διανομής ενώ στο μικροσκόπιο της διοίκησης έχουν τεθεί και επενδυτικές προτάσεις στη Νοτιονατολική Ευρώπη, στον τομέα των ΑΠΕ.

Το προηγούμενο business plan προέβλεπε επενδύσεις ύψους 3,4 δισεκ. ευρώ για την περίοδο 2020 – 2023. Τα έσοδα από την πώληση του «πακέτου» του ΔΕΔΔΗΕ (1,3 δισεκ. χωρίς να υπολογίζεται το χρέος που αναλαμβάνει ο επενδυτής) και η αύξηση κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ δημιουργούν ένα σημαντικό «πορτοφόλι» στο οποίο προστίθενται τα λειτουργικά κέρδη και οι προσεχείς ομολογιακές εκδόσεις της ΔΕΗ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πλάνο.

Τόσο η αύξηση κεφαλαίου όσο και η πώληση των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ θα «κλείσουν» σε έκτακτη γενική συνέλευση που πρόκειται να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου για να επικυρώσει τις αποφάσεις της διοίκησης αναφορικά αφενός με την κατακύρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ στην Spear WTE Investments Sarl, μέλος του Macquarie Infrastructure and Real Assets Group και αφετέρου με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οποία σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτηση του Υπερταμείου θα οδηγήσει το ποσοστό του Δημοσίου, από 51 % σήμερα σε «μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας».

Όπως ανέφεραν πηγές της εταιρείας «Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεωκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δις το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δις σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα».

Αύξηση κερδών και μείωση χρέους στο 6μηνο

Σημαντική αύξηση της κερδοφορίας ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα λειτουργικά κέρδη (προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων, EBITDA) σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκαν σε 471,5 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021, έναντι 457,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 26,9 εκατ. ευρώ από 29,3 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020.

Στο ίδιο διάστημα, η δαπάνη για φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 94,4% σε 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 112,3 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης της αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της τιμής του φυσικού αερίου. Αυξήθηκε επίσης η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2, σε 296,9 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2021 από 171,2 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 23,3 ευρώ/τόνο σε 38,9 ευρώ/τόνο.

Σημαντική ήταν και η μείωση του χρέους, το οποίο διαμορφώθηκε σε 2.895,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 388,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2020.

Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, δήλωσε: «Το α΄ εξάμηνο του έτους επιτύχαμε ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες στις τιμές των βασικών προϊόντων, λόγω της καθετοποίησης των δραστηριοτήτων μας. Για το σύνολο του έτους, παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίτευξη του στόχου που έχουμε θέσει για επανάληψη της λειτουργικής κερδοφορίας του 2020, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και για το σκοπό αυτό έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Συνεχίσαμε το πρόγραμμα απόσυρσης λιγνιτικής ισχύος με βάση τον στρατηγικό μας στόχο για μετάβαση σε ένα πιο πράσινο ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, συνεχίζουμε τις δράσεις μας για περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου μας, έργων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο πλέον ξεπερνά τα 10GW. Συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις επενδύσεις στις δραστηριότητες των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας και στο Δίκτυο Διανομής με βάση το επιχειρηματικό μας σχέδιο. Περαιτέρω πρόοδος καταγράφηκε στη διαδικασία μετασχηματισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων μας, με την εισαγωγή νέων Υπηρεσιών Προστιθέμενης Αξίας, ενώ ξεκινήσαμε τον ανασχεδιασμό της εμπειρίας των πελατών μας με το πρώτο κατάστημα πιλότο στην Αθήνα να είναι σε λειτουργία από τον Ιούλιο. Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, έχουμε ήδη εγκαταστήσει μέσω της ΔΕΗ blue πάνω από 400 φορτιστές στην Ελλάδα, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο δημόσιων φορτιστών στην χώρα.

Σε συνέχεια της αναβάθμισης από την S&P, τον Νοέμβριο 2020, λάβαμε τον Ιούνιο και νέα αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα σε Β+ με θετικές προοπτικές κυρίως λόγω της βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών και δεικτών της ΔΕΗ. Αξιοποιώντας την βελτίωση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης, πετύχαμε την επάνοδο μας στις αγορές κεφαλαίου με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας άνω των 1,2 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να ενσωματώνουμε δείκτες βιωσιμότητας στις δανειακές μας συμβάσεις και με τις ελληνικές τράπεζες με την πρόσφατη υπογραφή νέου δανείου 300 εκατ. ευρώ, με την μορφή ανακυκλούμενης πίστωσης, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη στρατηγική μας δέσμευση για ενσωμάτωση στην πολιτική χρηματοδότησής μας περιβαλλοντικών στόχων που σχετίζονται με τον μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή. Ποσοστό άνω του 30% του δανεισμού είναι πλέον συνδεδεμένο με στόχους βιωσιμότητας. Τέλος, σημαντικό γεγονός κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2021 ήταν και η ολοκλήρωση χρηματοδότησης και από τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης απαιτήσεων, οι οποίες εκτός από την ενίσχυση της ρευστότητας αναμένεται να επιφέρουν και θετική επίδραση στην είσπραξη απαιτήσεων.

Η προσφορά, ύψους 2,1 δισ. ευρώ του MacquarieInfrastructure and Real AssetsGroup, για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η οποία αποτιμά το 100% της αξίας του σε 4,3 δισ. ευρώ, παραπέμπει σε μία αξία 151% της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης και αποτελεί το μεγαλύτερο τίμημα που έχει ποτέ προσφερθεί για συναλλαγή πώλησης υποδομών στην Ελλάδα. Τα κεφάλαια που θα εισπράξει η ΔΕΗ θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας, καθώς και για την επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου».

Τι λέει το Υπερταμείο

Στην ανακοίνωση του Υπερταμείου σημειώνεται ότι  τόσο το ίδιο, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ, που αποτελεί θυγατρική του, ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα στη ΔΕΗ, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της επιχείρησης, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην “πράσινη ενέργεια” και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

«Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την «αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ» και θέτει το ερώτημα γιατί ο κ. Μητσοτάκης «απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου» και πως «η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες». «Η πρόθεσή τους είναι σαφής», υπογραμμίζει, για να τονίσει πως «η “διερεύνηση” μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Μητσοτάκη ότι επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, τη ΔΕΗ, «ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια. Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης» και προσθέτει ότι «η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους».

«Το πλάνο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό», υποστηρίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει, τέλος, ότι «για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη». «Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει, «ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ». «Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει;», ρωτά η αξιωματική αντιπολίτευση, «ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;»

 

Του Κώστα Βουτσαδάκη

ecopress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου