Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Σενάρια για επιστροφή της Ευρώπης στον άνθρακα εάν επιμείνει η κρίση αερίου

 Σενάρια για επιστροφή της Ευρώπης στον άνθρακα εάν επιμείνει η κρίση αερίου

Η Goldman Sachs σχεδόν διπλασίασε την πρόβλεψή της για τις τιμές του άνθρακα στην Ασία στα 190 δολάρια ανά τόνο

Η Ευρώπη θα μπορούσε να στραφεί σε περισσότερο άνθρακα εάν επιμείνει η κρίση αερίου

Παρά τους φιλόδοξους στόχους για την πράσινη ενέργεια, η Ευρώπη θα μπορούσε να αναγκαστεί να κάψει περισσότερο άνθρακα φέτος

το χειμώνα εάν τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν αναπληρωθούν επαρκώς εν μέσω υψηλών τιμών φυσικού αερίου, δήλωσε ειδικός στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS την Πέμπτη σύμφωνα με το OilPrice.
Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να αυξάνονται από τον κίνδυνο ανεπαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, δήλωσε στο TASS ο εμπειρογνώμονας της ΕΕ Simonas Vileikis.
"Εάν τα αποθέματα δεν αναπληρωθούν τώρα και ο χειμώνας γίνει αρκετά κρύος, οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να πυροδοτήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καίνε καύσιμα εκτός από φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, για να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια", δήλωσε ο Vileikis.Αυτό το σενάριο θα πλήξει τις φιλοδοξίες της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, σημείωσε.

Αύξηση 250% από την αρχή του έτους

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, το Dutch Title Transfer Facility (TTF), να αυξάνεται κατά 250 % από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Reuters.
Οι τιμές του φυσικού αερίου σε μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν επίσης αυξηθεί, οδηγώντας σε τιμές ρεκόρ ηλεκτρικής ενέργειας.
Ολόκληρη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, παλεύει με τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης λόγω των περιορισμένων προμηθειών φυσικού αερίου, των πολύ χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο και της χαμηλής παραγωγής αιολικής ενέργειας λόγω καιρού.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, πλέον εκτός ΕΕ, η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και ο ζεστός και ασταθής καιρός ανάγκασαν τη χώρα να λειτουργήσει την περασμένη εβδομάδα ένα παλιό εργοστάσιο άνθρακα που ήταν σε κατάσταση αναμονής για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου οδηγεί επίσης σε παγκόσμια ζήτηση άνθρακα.
Η Goldman Sachs αυτή τη βδομάδα σχεδόν διπλασίασε την πρόβλεψή της για τις τιμές του άνθρακα στην Ασία, αναμένοντας ότι ο μέσος όρος θερμικού άνθρακα Newcastle θα είναι 190 δολάρια τον τόνο το τέταρτο τρίμηνο, από μια προηγούμενη πρόβλεψη των 100 δολαρίων ανά τόνο, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου ενόψει τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου