Εγκατεστημένη Ισχύς ΑΠΕ στα 7,2 GW ο στόχος για το 2024 και η άμυνα απέναντι στην ενεργειακή κρίση
«Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρία ηλεκτρικής
ενέργειας».Ο στόχος της Διοίκησης είναι μετά την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού, η ΔΕΗ να έχει το 80% της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ και το 49% της συνολικής ενεργειακής αγοράς.
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης αιτιολογώντας την απόφαση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 750 εκατ. ευρώ, που θα οδηγήσει σε παράλληλη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στην κρατική επιχείρηση κατά περίπου 17% όσο δηλαδή ήταν ο στόχος ιδιωτικοποίησης της που είχε τεθεί από τους Θεσμούς κατά την περίοδο των Μνημονίων.
Μιλώντας στους αναλυτές κατά τη διάρκεια του χθεσινού conference call με τους αναλυτές και τους εγχώριους και διεθνείς θεσμικούς επενδυτές ο κ. Στάσσης παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ και εξήγησε ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου επελέγη τώρα καθώς είναι «ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και ανάγκη για τη χώρα».
Όπως είπε ο κ. Στάσσης με την κίνηση αυτή "η εταιρία αλλά και η χώρα μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις".
Προφανώς θέλησε να τονίσει, ότι με τα επιπλέον αυτά κεφάλαια η Επιχείρηση θα έχει ενισχυμένη ανθεκτικότητα απέναντι σε έναν δύσκολο χειμώνα, που έρχεται, λόγω των μεγάλων ενεργειακών αυξήσεων κόστους και θα μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Το teleconference κράτησε πάνω από 2 ώρες και επενδυτές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους, καθώς δεν αντελήφθησαν αρχικά, γιατί η ΔΕΗ χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια και παράλληλα θεώρησαν ότι θα έπρεπε να κάνει την αύξηση σε υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, γιατί στα τρέχοντα επίπεδα η αξία της παραμένει πολύ μικρή, σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα. Ειδικά επενδυτές, που έχουν την λογική της πιο μακροχρόνιας διακράτησης και είδαν την πρόοδο των τελευταίων δύο χρόνων ανακτώντας την εμπιστοσύνη τους προς την εταιρία, είναι αυτοί που δεν αρέσκονται σε αιφνιδιασμούς και βέβαια δεν θα χαρούν καθόλου να δουν την μετοχή τους να υποχωρεί στο τέλος της επεδνυτικής χρήσης, που είναι κοντά.
Στάσσης : Τώρα είναι η ώρα
Ο CEO της ΔΕΗ επέμεινε ότι τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες και να αντληθούν τα κεφάλαια από τις αγορές, καθώς το δειθνές κλίμα είναι ευνοϊκό, ενώ μετά το 2022 και την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιοκίων, ουδείς θα μπορεί να προβλέψει μα ακρίβεια ποιές θα είναι οι συνθήκες.
Όπως είπε ο κ. Στάσης με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και να αυξήσει τη λειτουργική κερδοφορία της αλλά και να προχωρήσει σε εξαγορές στα Βαλκάνια.
Όπως έχει γράψει το WEN η επιχείρηση προετοιμάζει τα πλάνα της τόσο για την ανάπτυξη στα Υπεράκτια Αιολικά όσο και για την Αποθήκευση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των επενδύσεων που προγραμματίζεται έως το 2026 ανέρχεται σε 8,6 δις ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε λειτουργικά κέρδη ύψους 1,3 δις ευρώ το 2024 και 1,7 δις ευρώ το 2026 έναντι περίπου 900 εκατ. ευρώ το 2021.
Παράλληλα, η ΔΕΗ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ στόχος είναι τα 7,2 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2024 και τα 9,1GW , συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων υδροηλεκτρικών το 2026.
Οι επενδύσεις για την υλοποίηση αυτών των έργων υπολογίζονται σε 5,3 δισ ευρώ έως το 2024 και 8,4 δις ευρώ το 2026.
Παράλληλα η ΔΕΗ θα διερευνήσει «επιλεκτική και λελογισμένη» επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή και θα αυξήσει την ευελιξία της σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με όλα αυτά θα συνεχιστεί το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που θα ολοκληρωθεί το 2024 και το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών CO2 στα 5 mton το 2024 έναντι 15,5 mton το 2020 και 23,1 mton το 2019.
Με τα δεδομένα αυτά επανερχόμαστε στην ιδέα της μεγάλης ελληνικής επιχείρησης με επεκτατικούς στόχους στο εξωτερικό, Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη και τη συνεχή ενίσχυση των κεφαλαίων της, στην λογική του εθνικού πρωταθλητή, που παλιότερα και πριν την χρεωκοπία του 2009 είχαν υιοθετήσει οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι.
Η ΔΕΗ σίγουρα με τα σημερινά της δεδομένα είναι μια πολύ εκλυστική κεφαλαιοποίηση για τους επενδυτές, ήδη υποτιμημένη σημαντικά λόγω των assets της και των κεφαλαίων που έχει λαμβάνειν από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Οι στόχοι της με τα νέα κεφάλαια θα αναβαθμιστούν και θα αποτελέσει έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης χρηματοδοτώντας πράσινες δράσεις.
Από την άλλη μεριά ο ανταγωνισμός με τους μεγάλους ελληνιούς ομίλους θα ενταθεί και ο πήχυς θα ανέβει.
Η αύξηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχει προετοιμαστεί δια χειρός Άλεξ Πατέλη, που είναι και ο άνθρωπος του Μαξίμου, που σχεδίασε τις αυξήσεις για τις ελληνικές τράπεζες.
Το εχέγγυο όμως στην διαχείριση και αντιμετώπιση του συνόλου των επενδυτών παραμένει η βασική προτεραιότητα για την διατήρηση της αξιοπιστίας σε ένα επενδυτικό περιβάλλον, που ζητά άμεσες απαντήσεις, για την υλοποίηση της διαδικασίας αύξησης κεφαλαίου της επιχείρησης.
Η κεφαλαιοποίηση της έχει σημαντκά περιθώρια ανόδου
Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης από τις ΑΠΕ
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου