Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Γ. Αδαμίδης: “Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα “ΝΟΜΕ” της κυβέρνησης της Ν.Δ.”

 

Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα “ΝΟΜΕ” της κυβέρνησης της Ν.Δ για την διάθεση ποσοτήτων Η/Ε “λιγνιτικής” παραγωγής σε τιμές προφανώς κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της.
Για την ιστορία, η επίκληση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το Αύγουστο του 2009 για την δήθεν δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων οδήγησε τις κυβερνήσεις στην χώρα, σε μία σειρά από ρυθμίσεις σε βάρος της ΔΕΗ και προς όφελος των συμφερόντων των ανταγωνιστών της με κορυφαία την υιοθέτηση των δημοπρασιών Η/Ε τύπου ΝΟΜΕ, ακόμη από το δεύτερο μνημόνιο, τα οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Ωκτώβριο του 2016 μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, να διαθέτουν το 40% της λιγνιτικής παραγωγής μέσα από τις διαδικασίες των δημοπρασιών.
Το μέτρο θεωρητικά ήταν προσωρινό για το άνοιγμα της αγοράς με ισχύ το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί και ψηφίσει σχετικό νόμο 4533/ για την πώληση λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες.
Το γεγονός ότι δεν κατατέθηκε απολύτως καμία ουσιαστική προσφορά για την αγορά των λιγνιτικών μονάδων για τις οποίες προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αποδεικνύει περίτρανα ότι οι ιδιώτες ανταγωνιστές της ΔΕΗ πότε τους δεν ήθελαν να αγοράσουμε λιγνιτικές μονάδες, αλλά ενδιαφέρονται μόνο να κερδοσκοπούν μέσα από έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που τους τον εξασφαλίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών με την ανοχή των κυβερνήσεων.
Θυμίζω ότι οι ποσότητες Η/Ε κατά την προτελευταία δημοπρασία δεν διατέθηκαν αφού δεν κατατέθηκε καμία προσφορά και ο λόγος γιατί οι ανταγωνιστές μπορούσαν να αποκτήσουν όσες ποσότητες Η/Ε ήθελαν από την αγορά ΟΤΣ, σε φθηνότερες τιμές από αυτήν των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Αυτός ήταν και ο λόγος που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε και η τελευταία δημοπρασία του 2019, με τον τότε Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Χατζηδάκη, να εξαγγέλλει με τυμπανοκρουσίες την κατάργησή τους Προς όφελος της ΔΕΗ.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα και τίθεται στο σημερινό Υπουργό ΥΠΕΝ κ. Σκρέκα αλλά και την διοίκηση της ΔΕΗ είναι:
Η νέα συμφωνία antitrust όπως αποκαλείται που προβλέπει την πώληση από η ΔΕΗ ανά τρίμηνο Προθεσμιακά Προϊόντα Ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (HEnEx)σε σταθερή τιμή κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του εν λόγω τριμήνου με σκοπό να ενισχυθεί η δυνατότητα των ανταγωνιστών της ΔΕΗ και να προστατεύονται από την αστάθεια των τιμών, είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ;
Θα έχει επιπτώσεις στην κερδοφορία της;
Είναι το ίδιο ζημιογόνα όπως και η εφαρμογή του απαράδεκτου μοντέλου ΝΟΜΕ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου