Οι προθεσμιακές τιμές του φυσικού αερίου έφτασαν πλέον στην Ευρώπη σε επίπεδα που ευνοούν τη στροφή στην ηλεκτροπαραγωγή από το αέριο προς τον άνθρακα, γεγονός που σημαίνει ότι οι τιμές του αερίου θα πρέπει να ανέβουν αρκετά το χειμώνα ώστε να επιβάλουν επεμβάσεις στη ζήτηση, σύμφωνα με το Argus.
Το ολλανδικό συμβόλαιο επομένου μήνα TTF έκλεισε προχθές 14 ευρώ παραπάνω από το επίπεδο στο οποίο μια σύγχρονη μονάδα
αερίου με απόδοση 59% γίνεται μη ανταγωνιστική έναντι σε μια παλαιότερη μονάδα άνθρακα με απόδοση 36%. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο φέτος, ενώ μόλις τον Ιούλιο η τιμή αυτή ήταν 10 ευρώ χαμηλότερα από το συγκεκριμένο κατώφλι.Ταυτόχρονα, η προθεσμιακή τιμή αερίου για το α΄ τρίμηνο του 2022 είναι 11,60 ευρώ παραπάνω από το κατώφλι. Παραδοσιακά η τάση αυτή παρατηρείται μόνο στη διάρκεια του χειμώνα όταν υπάρχει έντονο ψύχος ή διαταραχές της προμήθειας.
Το γεγονός ότι οι προθεσμιακές τιμές βρίσκονται τόσο ψηλά πριν από την περίοδο παράδοσης σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξηθούν επαρκώς για να προκαλέσουν μια αλλαγή στη ζήτηση, όπως τη στροφή από το αέριο προς το πετρέλαιο όπου αυτό είναι εφικτό, ή προς άλλα καύσιμα σε διάφορες βιομηχανίες, οι οποίες επίσης θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο διακοπών λειτουργίας.
Το Argus τονίζει επίσης ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ευελιξία πλέον όσον αφορά τις προμήθειες αερίου στην Ευρώπη ώστε να αντισταθμιστούν οι υψηλές τιμές, άρα η μόνη αλλαγή της εξίσωσης μπορεί να γίνει στη ζήτηση.
Καθώς οι αποθήκες αερίου είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι απανταχού εταιρείες του κλάδου θα έχουν κίνητρο να προφυλάξουν τα αποθέματά τους στις αρχές του χειμώνα ασχέτως των spreads και αυτό αποτελεί άλλον ένα τρόπο με τον οποίο η προμήθεια δεν αντιδρά στα τιμολογιακά σήματα.
Αντιδράσεις από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας
Ήδη αυτή την εβδομάδα εμφανίστηκαν οι πρώτες σοβαρές επιδράσεις σε καταναλωτές, καθώς ευρωπαϊκές και τουρκικές χαλυβουργίες παραπονέθηκαν για το υψηλό ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η BASF ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να εξισορροπήσει την επίδραση των υψηλών τιμών ηλεκτρισμού παρά το γεγονός ότι παράγει το 80% του ρεύματος που καταναλώνει. Η Auribis AG, μεγαλύτερη παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, δήλωσε ότι το ενεργειακό κόστος καταρρακώνει τα κέρδη της και θα έχει επίδραση στα περιθώριά της για το υπόλοιπο του έτους. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία μια μεγάλη εταιρεία λιπασμάτων έκλεισε δύο μονάδες ενώ στη Νορβηγία παραγωγός αμμωνίας περιέκοψε την παραγωγή του.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου