Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Ανατροπές και ρεκόρ στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής τον Αύγουστο - Λιγνιτική παραγωγή και φυσικό αέριο σε πρωτόγνωρα επίπεδα


Μεγάλες ανατροπές και ρεκόρ σημειώθηκαν τον Αύγουστο στο μίγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ως απόρροια των θερμών ημερών του καύσωνα και της υψηλής ζήτησης κατανάλωσης.

Λιγνίτης και φυσικό αέριο ήταν τα κύρια καύσιμα για την παραγωγή

ηλεκτρικής ενέργειας σε μία περίοδο κατά την οποία διεθνώς το ενεργειακό κόστος ακολουθεί ξέφρενη πορεία. Το αποτέλεσμα είναι, ως γνωστόν, να περνούν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε επίπεδα ρεκόρ. Για την ακρίβεια τον περασμένο μήνα σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση 14,2% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο. Η επίδοση ήταν σε ιστορικά υψηλά, κάτι που καταγράφηκε και τον Ιούλιο (14,4%).

Από το ίδιο μηνιαίο δελτίο ενέργειας, διαπιστώνεται ότι σε επίπεδο οκταμήνου (Ιανουαρίου – Αυγούστου) επίσης η ζήτηση κατέγραψε ρεκόρ καθώς ήταν υψηλότερη κατά 4.5% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα.

Σε επιμέρους στοιχεία, τα οποία συνδέονται και με την έκρηξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, ξεχωρίζει η ασυνήθιστη υψηλή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ακριβό και ρυπογόνο λιγνίτη. Η άπνοια των ημερών του Αυγούστου είχε σαν αποτέλεσμα να μην παράγεται ρεύμα από τα φθηνότερα αιολικά πάρκα και έτσι η λιγνιτική παραγωγή έφτασε τον περασμένο μήνα στις 622 Γιγαβατώρες. Μέγεθος το οποίο συναντάται μόνο τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να λειτουργήσουν οι τηλεθερμάνσεις σε Δ. Μακεδονία. Αλλά και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια του συστήματος. Ανήλθε στις 2.254 Γιγαβατώρες. Σε μία περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου διπλασιάζονταν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί από το δελτίο του ΑΔΜΗΕ και η μετά από σχεδόν έξι μήνες μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Υποχώρησε στο 63,7% από 65%. 

 

 

 Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου