Η ΡΑΕ δεν έχει προσδιορίσει
το επίπεδο ενεργοποίησης της ρήτρας προς τους παρόχους - προμηθευτές
Με τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να συνεχίζει την ανοδική της πορεία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αναμένεται σήμερα να εξειδικεύσει τα μέτρα της κυβέρνησης που στόχο έχουν τον περιορισμό των επιπτώσεων σε
νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ράλι των τιμών ηλεκτρισμού που έχουν τροφοδοτήσει οι ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και των ρύπων.Όπως είναι ήδη γνωστό από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη δέσμη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η επιδότηση των καταναλωτών με ποσό ύψους 30 ευρώ/MWh, ή κατά αντιστοιχία 3 λεπτά του ευρώ ανά KWh, για κατανάλωση έως 300 KWh το μήνα.
Το μέτρο αφορά το σύνολο των καταναλωτών ενέργειας στη χαμηλή τάση, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως του προμηθευτή με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το όριο των 300 kwh καλύπτει το 72% των καταναλωτών ρεύματος και την συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Επίσης στο πακέτο των μέτρων που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο κ. Σκρέκας περιλαμβάνεται η έκπτωση 30% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού που εφαρμόζει η ΔΕΗ για τους πελάτες της από τις 5 Αυγούστου. Πρόκειται για μια έκπτωση που η ΔΕΗ υιοθέτησε μετά την πίεση που υπέστη από την ΡΑΕ να εφαρμόσει ρήτρα χονδρικής τιμής ρεύματος την οποία μάλιστα ενσωμάτωσε στα τιμολόγια της τον Αύγουστο και την ενεργοποιεί για τιμές χονδρικής άνω των 50 ευρώ/MWh.
Η κάλυψη του μέτρου μέχρι 600kw οδηγεί σε αύξηση της έκπτωσης
Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τον περιορισμό των κοινωνικών επιπτώσεων από τις αυξήσεις ο κ. Σκρέκας θα συναντηθεί σήμερα με όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας παρουσία και της ηγεσίας της ΡΑΕ και θα τους καλέσει να εξαντλήσουν τα περιθώρια τους ως προς τη παροχή εκπτώσεων στους τελικούς καταναλωτές.
Βεβαίως είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρίνει κανείς τι θα γίνει τελικώς γιατί μπορεί η ΡΑΕ να ζήτησε για λόγους διαφάνειας όλοι οι προμηθευτές να χρησιμοποιήσουν τη ίδια ρήτρα στα τιμολόγια τους, δεν προσδιόρισε όμως το επίπεδο ενεργοποίησης της ρήτρας. Έτσι κάθε μια εταιρία προμήθειας εφαρμόζει τη δική της πολιτική αναλόγως των περιθωρίων της, με τη ρήτρα να ενεργοποιείται από άλλες εταιρίες μεταξύ 40-50 ευρώ/MWh και από άλλες στο επίπεδο των 30-40 ευρώ/MWh.
Και όλα αυτά όταν η μέση χονδρική τιμή της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στα 122,96 ευρώ/MWh. Για σήμερα δε, η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται ακόμα υψηλότερα στα 135,83 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση 6% από τα επίπεδα της Δευτέρας,13 Σεπτεμβρίου.
Με βάση αυτά τα δεδομένο ερώτημα αποτελεί η βάση σύγκρισης που χρησιμοποιείται για τις αναφορές περί κάλυψης του μεγαλύτερου μέρους των αυξήσεων αν σκεφθεί κανείς ότι η επιδότηση είναι μόλις στα 30 ευρώ/MWh με τη χονδρική σταθερά κοντά στα 120 ευρώ/MWh
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι για τις καταναλώσεις από 300 έως 600 κιλοβατώρες η ΔΕΗ εξετάζει τα δεδομένα προκειμένου να καλυφθούν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδεχόμενες αυξήσεις. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού της έκπτωσης στο 33-34% για το συγκεκριμένο κλιμάκιο κατανάλωσης. Όμως η ενεργοποίηση της πρόσθετης έκπτωσης θα εξαρτηθεί και από την πορεία των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Συνεχίζεται η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου
Σε ότι αφορά την πορεία της χονδρεμπορικής αγοράς αυτή συνεχίζει την ανηφόρα όπως και οι τιμές του φυσικού αερίου.
Έτσι η μέση τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη, φθάνοντας στα 122,96 ευρώ/MWh. Για σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται ακόμα υψηλότερα στα 135,83 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση 6% από τα επίπεδα της Δευτέρας,13 Σεπτεμβρίου.
Πέρα από την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα θα συμμετέχει στο μείγμα καυσίμων σε ποσοστό 47%, στην άνοδο των τιμών την περασμένη εβδομάδα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η αύξηση των εξαγωγών του ελληνικού συστήματος, απόρροια των υψηλών τιμών που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές σποτ φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF -που είναι το σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- διαμορφώθηκαν χθες στα 58,01 ευρώ/MWh και στα συμβόλαια Οκτωβρίου στα 57,892 ευρώ/Mwh. Την περασμένη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, οι spot τιμές TTF ήταν στα 51,2 ευρώ/MWh κα ακριβώς μια εβδομάδα νωρίτερα βρίσκονταν στα 47,6 ευρώ/MWh.
Υποχώρηση της ζήτησης την τελευταία εβδομάδα
Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού́ υποχώρησε κάτω από́ τη 1 TWh (923 GWh), καταγράφοντας χαμηλό́ 12 εβδομάδων. Το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά́ 752 MW σε σχέση με την προηγούμενο επταήμερο, με τη συνολική εβδομαδιαία ζήτηση να φθάνει στις 1.084 GWh, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών (161 GWh).
Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή́ 53 GWh, συνεισέφεραν το 40% του εβδομαδιαίου μείγματος καυσίμου, με συνολική εβδομαδιαία παραγωγή 371 GWh (υψηλό́ 23 εβδομάδων), σημειώνοντας αύξηση 35%. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 38 GWh (-24% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), καταγράφοντας χαμηλό́ 22 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού́ αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή́ 507 GWh, καλύπτοντας το 55% της ζήτησης, ενώ́ η λιγνιτική παραγωγή́, με 27 GWh, κάλυψε το 3% της ζήτησης ηλεκτρισμού́.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου