Επενδύσεις για την ενίσχυση του δικτύου διανομής, στα σημεία της χώρας που αυτό είναι εφικτό, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί επιπλέον ηλεκτρικός χώρος περί τα 300 Μεγαβάτ, πρόκειται να υλοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ.
Τα έργα αυτά (προσθήκη νέων μετασχηματιστών, αντικατάσταση ορισμένων υποσταθμών με μεγαλύτερους κλπ.) αναμένεται να
δώσουν ανάσα σε υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών που δεν έχουν το μέγεθος να συνδεθούν κατευθείαν στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ, ενώ ταυτόχρονα δεν βρίσκουν χώρο στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.Προτεραιότητα πάντως για την κάλυψη αυτών των επιπλέον 300 Μεγαβάτ, εάν δεν αλλάξει κάτι όσον αφορά την Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες, θα έχουν οι επενδυτές που περιμένουν «στην ουρά» και διακρατούν σε ισχύ τις παλιές τους αιτήσεις (που έχουν λάβει αρνητική απάντηση) πληρώνοντας τα σχετικά τέλη κάθε χρόνο.
Ως γνωστόν, στον 1 μήνα από την αρνητική απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ, κάθε επενδυτής έχει δικαίωμα να ζητήσει να μπει η μονάδα του στη λίστα επιλαχόντων, ώστε να παραμείνει υποψήφια για σύνδεση στην περίπτωση που υπάρξει στην πορεία διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος».
Μάλιστα, ένα τέτοιο έργο μπορεί να διατηρηθεί στο συγκεκριμένο καθεστώς έως και μία 5ετία, υπό την προϋπόθεση ότι κάθε χρόνο ο κάτοχός του θα ανανεώνει το ενδιαφέρον για τη διατήρησή του σε αυτή τη λίστα.
Η δρομολόγηση νέου ηλεκτρικού «χώρου» έρχεται σε μία συγκυρία όπου, όπως έγραψε το energypress, σε πολλές περιοχές της χώρας η χωρητικότητα του δικτύου Μέσης Τάσης έχει ήδη περιέλθει σε κατάσταση ασφυξίας. Κάτι που έχει ως συνέπεια να είναι αρνητικές στη συντριπτική τους πλειονότητα οι απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στα αιτήματα για παροχή όρων σύνδεσης σε νέα έργα ΑΠΕ.
Μάλιστα, στο 40% των περιοχών της χώρας (για παράδειγμα στη Δυτική Μακεδονία) στο δίκτυο Μέσης Τάσης δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος ηλεκτρικός «χώρος», κάτι που σημαίνει πλήρη αδυναμία σύνδεσης καινούριων μονάδων. Στις υπόλοιπες περιοχές, εννέα στα δέκα αιτήματα απορρίπτονται επίσης, δημιουργώντας αδιέξοδο στους υποψήφιους επενδυτές.
Η αύξηση του ηλεκτρικού χώρου μέσα από τις επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να δώσει διέξοδο σε έναν αριθμό αυτών των αιτήσεων. Παρόλα αυτά, ας σημειωθεί ότι για τα «μικρά» φωτοβολταϊκά τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, όχι μόνον επειδή οι τιμές απορρόφησης του ρεύματος πέφτουν, αλλά κυρίως γιατί δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν τιμές εκτός διαγωνισμών. Συγκεκριμένα «τρέχει» μία παράλληλη προθεσμία – αυτή της 31ης Δεκεμβρίου 2022 για «κλείδωμα» ταρίφας εκτός διαγωνισμών, την οποία ορίζει η πρόσφατη ρύθμιση του ΥΠΕΝ, για την υπογραφή σύμβασης με τον ΔΑΠΕΕΠ για έργα με Feed in Tariff. Επομένως, για να μπορέσει ένα έργο αυτής της κατηγορίας να κατακυρώσει Τιμή αναφοράς χωρίς τη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία, θα πρέπει το αργότερο εντός του 2022 να έχει διασφαλίσει σύνδεση στο δίκτυο.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου