Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΗ: Κινήσεις συγκράτησης των αυξήσεων στο ρεύμα, εν αναμονή ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών


Την πολιτική απορρόφησης μέρους των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η ΔΕΗ συγκρατώντας τις ανατιμήσεις μόνο στα επίπεδα του CO2 και δίχως να μετακυλίει στα τιμολόγια τα συνολικά της κόστη. Στην πράξη δεν περνά στις τελικές τιμές το σύνολο των χρηματιστηριακών αυξήσεων, βοηθούμενη και

από τις εκπτώσεις 30% που ακολουθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας. Τακτική που εφόσον αυτός που διαμορφώνει τον ανταγωνισμό κατέχοντας μερίδιο 65% στην λιανική συνεχίσει να ακολουθεί και ταυτόχρονα το ράλι τιμών κρατήσει ακόμη καιρό, τότε αναπόφευκτα θα διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο στην κατάσταση ακραίων ανατιμήσεων που βιώνει η αγορά. 

Τα περιθώρια των ανταγωνιστών της στην προμήθεια είναι περιορισμένα, καθώς είτε θα ακολουθήσουν πρακτικές συγκράτησης όπως της ΔΕΗ, ακόμη και σε βάρος προσωρινά των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, είτε θα βρεθούν αντιμέτωποι με το κίνδυνο να χάσουν μερίδια. Ακόμη δεν έχει διαφανεί τι είδους πολιτική θα ακολουθήσει η αγορά απέναντι στα νέα δεδομένα. Αν και νωρις για προβλέψεις, εντούτοις αν κάποιοι επιλέξουν το δεύτερο δρόμο, τότε θα βρεθούν απέναντι στο προφανές δίλλημα να απωλέσουν καταναλωτές, εξέλιξη που αναλόγως τις διαστάσεις της, μπορεί και να δημιουργήσει συνθήκες κλεισίματος της αγοράς. 

Ας σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρωτοβουλία της ΡΑΕ για σαφέστερους όρους στα τιμολόγια λιανικής, ενώ υπάρχει και κυβερνητική παρότρυνση για να υπάρξει σύσκεψη της ΡΑΕ με τους παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Τα παραπάνω φυσικά δεν είναι παρά σενάρια. Προς το παρόν, όλοι οι παίκτες προσπαθούν να υπολογίσουν για πόσο καιρό ακόμη θα κρατήσει το εκρηκτικό αυτό ανατιμητικό κοκτέιλ: Δηλαδή το ράλι στο φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τη πολιτική της Ρωσίας να επιβραδύνει τις παραδόσεις της στην Ευρώπη, ενδεχομένως για να πιέσει τις Βρυξέλλες να άρουν τις επιφυλάξεις τους ως προς το νεόκοπο αγωγό Nord Stream και τη σίγουρη κούρσα των δικαιωμάτων CO2. Τα futures στα συμβόλαια Δεκεμβρίου παραμένουν καρφωμένα στα 61-62 ευρώ ο τόνος με αναλυτές να μιλούν για 65 ευρώ τους επόμενους μήνες ή και περισσότερο. 

Μπροστά στο χειμώνα στο Βόρειο ημισφαίριο, που συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης σε ηλεκτρικό ρεύμα, άρα επιδείνωση των τιμών αν διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, κύκλοι της αγοράς θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε συνδυαστικές παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες. Τόσο με κινήσεις συγκράτησης των τιμών στα CO2, όσο και με άσκηση πιέσεων στην Μόσχα να επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα τις ποσότητες παραδόσεων φυσικού αερίου στην ΕΕ, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Δίχως παρεμβάσεις σε κορυφαίο επίπεδο Κομισιόν θα δημιουργηθούν αναπόφευκτα εκρηκτικές συνθήκες με κοινωνικές προεκτάσεις ειδικά σε χώρες που βιώνουν αυξήσεις ακόμη μεγαλύτερες απ’ ότι η Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία. Εκεί, οι τιμές χονδρικής έχουν αυξηθεί στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Εχουν δηλαδή εκτιναχθεί πάνω από 230%. Τυχόν διατήρησή τους επί μακρόν στα σημερινά επίπεδα θα δημιουργήσει τεράστια αδιέξοδα, ακόμη και συνθήκες χρεοκοπίας, όπως εκτιμούν οι συνομιλητές μας, για μια χώρα μαθημένη να ζει με τιμές χονδρικής στα 30 ευρώ.

Δύσκολα θα πέσουν κάτω από τα 90 ευρώ 

Ακόμη όμως κι έτσι, άνθρωποι του χώρου εκτιμούν ότι δύσκολα οι τιμές στην χονδρεμπορική θα υποχωρήσουν από τα επίπεδα των 120-130 ευρώ η μεγαβατώρα σε κάτω από 90 ευρώ. Οσο θα επιταχύνεται η παγκόσμια ανάπτυξη, θα ανοίγει η ατζέντα της πράσινης μετάβασης και η ΕΕ θα πιέζει να εφαρμοστεί η στρατηγική της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τόσο θα πιέζονται ανοδικά οι τιμές CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων. 

Προς ώρας η κατάσταση έχει ως εξής στην ελληνική αγορά. Για ένα εκκαθαριστικό του Μαΐου, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ήταν 56,17 ευρώ η μεγαβατώρα. Για ένα αντίστοιχο σημερινό εκκαθαριστικό που αφορά κατανάλωση Μαΐου-Αυγούστου, η μέση ΤΕΑ είναι 92,155 ευρώ.   

Επομένως καταναλωτής με μεσαία κατανάλωση θα πληρώσει στον εκκαθαριστικό λογαριασμό του Σεπτεμβρίου για το τετράμηνο (Μαΐου-Αυγούστου) μόνο για ρεύμα γύρω στα 190 ευρώ, όταν στο εκκαθαριστικό του Μαΐου (τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου) είχε χρεωθεί με 145 ευρώ. Αύξηση 30% για τη χρέωση ενέργειας ή 10%-15% στον τελικό του λογαριασμό. Για ένα πελάτη με μέση καταναλωση 1500 KWh το τετράμηνο, η αύξηση αυτή εκτιμάται μηνιαίως στα 15 ευρώ ή 60 ευρώ στον εκκαθαριστικό.

Τι θα συμβεί αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ευρωπαϊκή παρέμβαση για να πέσουν οι τιμές ; Η εκτίμηση αναλυτών και προμηθευτών είναι ότι το τελευταίο 4μηνο του έτους, η μέση ΤΕΑ θα διαμορφωθεί κοντά στα 120 ευρώ. Δηλαδή στα επίπεδα του Αυγούστου που ήταν περίπου 122 ευρώ. Αποκλιμάκωση η αγορά βλέπει μόνο μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάποιοι ακόμη και μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022, δηλαδή από το προσεχές καλοκαίρι.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου