Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Kόντρα ΡΑΕ με ΔΕΗ για τις ρήτρες - Στόχος της ΔΕΗ αυξήσεις μέχρι 4%

Kόντρα ΡΑΕ με ΔΕΗ για τις ρήτρες - Στόχος της ΔΕΗ αυξήσεις μέχρι 4%

Η Αρχή διερευνά 10 εταιρίες προμήθειας για παραπλανητικές πρακτικές

Tα μέτρα ενίσχυσης της διαφάνειας του λογαριασμού ρεύματος επισπεύδει η ΡΑΕ υπό την πίεση των εξελίξεων και του ασφυκτικών πιέσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις μεγάλες αυξήσεις. Παράλληλα η αρμόδια Αρχή έχει ενισχύσει τα ραντάρ επιτήρησης της χονδρικής και λιανικής αγοράς και σύμφωνα με πληροφορίες διερευνά αυτή την περίοδο 10 εταιρίες προμήθειας, στις οποίες έχει κατ αρχήν εντοπίσει πρακτικές, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παραπλανητικές και αφορούν είτε τη Ρήτρα

Αναπροσαρμογής είτε την έγκαιρη ενημέρωση των πελατών της για τον επαναπροσδιορισμό του κόστους ρεύματος.

Μάλιστα στη ΔΕΗ έχει σταλεί επιστολή από τις 9 Αυγούστου με την προειδοποίηση κυρώσεων, καθώς η ΡΑΕ διαπιστώνει ότι, δεν ενημέρωσε ως όφειλε τους πελάτες της για την επιβολή της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, που εφάρμοσε από τις 6 Αυγούστου, καθώς επίσης και ότι έχει θέσει ως βάση αναφοράς τα 50 ευρώ/μεγαβατώρα, στοιχείο που ερμηνεύεται ως παραπλανητικό, δεδομένου ότι γνώριζε ότι η τιμή διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και σύμφωνα με τη ΡΑΕ θα έπρεπε ναι οριστεί τουλάχιστον στα 80 ευρώ/μεγαβατώρα.

Οι απαντήσεις της ΔΕΗ

Η πλευρά της ΔΕΗ πάντως αμφισβητεί τις ενστάσεις της ΡΑΕ και αντιπαρέρχεται την επιχειρηματολογία για τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, θυμίζοντας ότι η ίδια η ΡΑΕ ζήτησε την κατάργηση της Ρήτρας CO2 και την αντικατάστασή της. Τιμή στα επίπεδα των 40-60 ευρώ/μεγαβατώρα λαμβάνουν ως βάση για την ενεργοποίηση της Ρήτρας και οι ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι όμως, σύμφωνα με τη ΡΑΕ την έχουν συμπεριλάβει στα τιμολόγιά τους εδώ και ένα έτος που δεν είχε διαφανεί το πώς θα κινηθεί. Στις προθέσεις της ΡΑΕ πάντως είναι να παρέμβει και για τον επαναπροσδιορισμό της τιμής αναφοράς ενεργοποίησης της Ρήτρας συνολικά στην αγορά. Σε ότι αφορά στην υποχρέωση έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών για αλλαγές στο τιμολόγιο, ο Κώδικας προβλέπει προενημέρωση σε διάστημα 60 ημερών ώστε ο καταναλωτής να έχει ένα εύλογο διάστημα για την διερεύνηση αλλαγής παρόχου.

Σε γενικές γραμμές η ΡΑΕ βρίσκεται στην διαδικασία της διαβούλευσης σε μια ανοιχτή αντιδιαστολή με τους παρόχους και το ερώτημα είναι, πως θα εξελιχθεί μια τέτοια διάσταση όταν μάλιστα οι πολιτικές παρεμβάσεις έχουν ήδη αρχίσει. Η ΔΕΗ από την πλευρά της στόχο έχει να παίξει τον ρόλο του leader στην συγκρατηση των τιμών και για αυτό έχει προσφέρει την έκπτωση του 30% αλλά και πακέτα σταθερών τιμολογίων. Εξετάζονται διάφορα σενάρια, ως προς τις αλλαγές που θα επιλέξουν να κάνουν καταναλωτές σε σταθερά τιμολόγια από κυμαινόμενα και όσον αφορά τα πέναλτυς που προβλέπονται.
Η ΔΕΗ στόχο έχει στο δίμηνο μέχρι το Νοέμβριο να μην επιτρέψει αυξήσεις μεγαλύτερες από 4% στο τελικό τιμολόγιο, μέχρι να διαφανούν οι τάσεις της αγοράς σε πιο μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Σύμφωνα με κορυφαίο επιχειρηματία οι πρωτες αποκλιμακώσεις στο ράλυ των τιμών του φυσικού αερίου θα διαφανούν με την εξομάλυσνη τροφοδοσίας αερίου στην Ευρώπη από την Ρωσία μέσω του Nord Stream 2.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου