Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ποιά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα - Η προτροπή Σκρέκα στην αγορά

Ποιά είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα - Η προτροπή Σκρέκα στην αγορά

Σταθερά τιμολόγια και μείωση ΥΚΩ μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα
Η εκτόξευση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει ήδη αρχίσει να καταγράφεται στους λογαριασμούς των τελικών καταναλωτών και αναμένεται να πάρει τη μορφή τσουνάμι τους επόμενους μήνες, προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αγορά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας επεξεργάζεται το πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο.
Από τον πλευρά τους οι εταιρίες ηλεκτρισμού προβληματίζονται καθώς οι αυξήσεις των τιμών ενδέχεται να ανακόψει το ρυθμό ανοίγματος της αγοράς ενώ ανησυχούν για τον κίνδυνο επανεργοποίησης του φαινομένου των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών το οποίο έπληξε καίρια τη ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Συμβόλαια σταθερής τιμής

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και με βάση την πορεία της χονδρικής τιμής του ρεύματος, η αύξηση των τιμολογίων για τους οικιακούς καταναλωτές σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο όταν άρχισε το ράλι των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο και τους ρύπους, θα είναι το Σεπτέμβριο της τάξης του 40-50%.
Ο υπουργός Ενέργειας τις προηγούμενες ημέρες επικοινώνησε σχεδόν με όλες τις εταιρίες προμήθειας ζητώντας τους να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των αυξήσεων και όπως φαίνεται μεταξύ των λύσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι διευκόλυνση των καταναλωτών να συνάψουν νέα συμβόλαια σταθερής τιμής που προσφέρονται από όλες τις μεγάλες εταιρίες και στα οποία η χρέωση κινείται αναλόγως της εμπορικής πολιτικής κάθε εταιρίας μεταξύ 90-115 ευρώ/MWh.
Βεβαίως το «σπάσιμο» ενός συμβολαίου κυμαινόμενης τιμής συνήθως προβλέπει χρηματική ποινή για τον καταναλωτή, το κόστος της οποίας θα μπορούσε όπως ειπώθηκε να αναληφθεί από τον προϋπολογισμό, ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές να συνάψουν νέα συμβόλαια.
Από την πλευρά τους οι εταιρίες θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν καμπάνιες προβολής των σταθερών τιμολογίων τους.
Όσο για τη ΔΕΗ που είναι ο προμηθευτής της πλειονότητας των οικιακών καταναλωτών της χώρας έχει ανακοινώσει ήδη ότι δεν θα μετακυλήσει στους καταναλωτές το σύνολο της ρήτρας χονδρεμπορικής τιμής αλλά θα κάνει έκπτωση της τάξης του 30%.

Μείωση των ΥΚΩ

Σε επίπεδο κυβέρνησης μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η μείωση κάποιων από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις με έμφαση στα λεγόμενα ΥΚΩ, δηλαδή τη χρέωση που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ώστε να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ενσωματωθεί ταχύτερα ίσως και αμέσως, η μείωση των ΥΚΩ και κατ΄ επέκταση των τιμολογίων, που προκύπτει από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση των ΥΚΩ που προκύπτει εξαιτίας της Μικρής Διασύνδεσης της Κρήτης, υπολογίζεται σε περίπου 380 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ ο ΔΕΔΔΗΕ θεωρεί ότι θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η μείωση των ΥΚΩ υπολογιζόταν να ισχύσει από το 2022 ωστόσο οι εξελίξεις στην χονδρεμπορική αγορά φαίνεται ότι επιταχύνουν αναγκαστικά τις εξελίξεις.
Το ζήτημα των διασυνδέσεων και του οφέλους που θα προκύψει σε ότι αφορά τη μείωση των ΥΚΩ είναι ένα «χαρτί» που φαίνεται ότι θα αξιοποιήσει στις ανακοινώσεις του ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα ενταχθεί και η δημοπράτηση το επόμενο διάστημα, της διασύνδεσης των Δυτικών Κυκλάδων από τον ΑΔΜΗΕ, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει το 2024, όπως και η Μεγάλη Διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική η οποία αναμένεται να λειτουργήσει επίσης των 2024 οδηγώντας σε μείωση των ΥΚΩ κατά 550 εκατ ευρώ.

Καίγεται η παρέμβαση στον ΕΛΑΠΕ

Σε ότι αφορά την πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ φαίνεται ότι επί του παρόντος έχει φύγει από το πρώτο πλάνο υπό το φως των νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΔΑΠΕΕΠ για τον ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το ετήσιο σωρευτικό πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ τον Μάιο υπολογίζεται σε 63,39 εκατ. ευρώ έναντι 337,41 ευρώ που υπολογιζόταν το ίδιο μέγεθος τον Απρίλιο. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει ως προτεραιότητα την στροφή προς τις ΑΠΕ, φαίνεται ότι η επιλογή αυτού του μέτρου που θα μπορούσε να επιβαρύνει τον ΕΛΑΠΕ και να θέσει σε διακινδύνευση την ομαλότητα στην αγορά των ΑΠΕ φαίνεται ότι επί τους παρόντος αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις.
Εξάλλου οι συζητήσεις περί μείωσης του ΦΠΑ είναι μάλλον ατελέσφορες με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκεται ήδη στον κατώτατο συντελεστή του 6% όσο δε για τη μείωση του ειδικού τέλους μάλλον δεν θα έχει ουσιαστικό και μετρήσιμο αντίκρισμα.
Επίσης εξετάζεται η διεύρυνση της περιμέτρου ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ενώ στο πακέτο των ανακοινώσεων θα συμπεριληφθεί τόσο το πρόγραμμα Εξοικονομώ, όσο και το ειδικό πρόγραμμα φωτοβολταϊκό για ευάλωτα νοικοκυριά ύψους περίπου 100 εκατ ευρώ το καθένα, των οποίων το θετικό αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμο.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου