Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί οι αυξήσεις ήλθαν για να μείνουν - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

Γιατί οι αυξήσεις ήλθαν για να μείνουν - Τι εκτιμούν παράγοντες της αγοράς

ΑΠΕ σε συνδυασμό με Αποθήκευση ο μοναδικός δρόμος για εγγυημένες ελεγχόμενες τιμές, αλλά θα πάρει χρόνο
Oι αυξήσεις των τιμών ρεύματος ήλθαν για να μείνουν και αυτό γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου δεν θα μπορούν να υποχωρήσουν την χειμερινή περίοδο λόγω αυξημένης διεθνούς ζήτησης. Καθόσον μάλιστα οι ασιατικές οικονομίες αλλά και γενικότερα η διεθνής οικονομία συνεχίσουν να ανεβάζουν την ζήτηση στην περίοδο μετά την αιχμή του COVID και βέβαια υφίστανται οι γνωστές εμπλοκές της ρώσικης τροφοδοσίας με τον Nord Stream 2.
Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς του φυσικού αερίου η αύξηση της προσφοράς στην παγκόσμια αγορά από χώρες όπως το Κατάρ θα αρχίσουν να εξισορροπούν την αγορά αργότερα.

Στην ΔΕΗ υπάρχει επιφυλακή για να ελεγχθεί η ανοδική τάση, καθώς η χονδρική βρίσκεται σήμερα 6/9 στα 116,43 ευρώ η MWh. Eκτιμήσεις αναφέρουν, ότι η μέση τιμή μπορεί να πέσει στα 100 ευρώ  και ο στόχος θα είναι μέχρι τέλους του έτους να διατηρηθούν οι αυξήσεις στα επίπεδα της ανόδου που προσδιορίζεται από το άλμα των τιμών των CO2. Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ εφαρμόζει από τις αρχές Αυγούστου την ρήτρα χονδρεμπορικής με έκπτωση 30%, που δεν εμπόδισε τελικά να παρουσιαστούν αυξήσεις ήδη στα τιμολόγια.

Η πλευρά της Μytilineos διαμέσου του κ. Ντίνου Μπενρουμπή προσθέτει μια σειρά γεωπολιτικών παραγόντων καθώς και το FIt for 55 της Κομισιόν, που συμβάλλει στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αν δεν προχωρήσει ο συνδυασμός της τεχνολογίας των ΑΠΕ και της αποθήκευσης αυτό δεν θα εξασφαλιστεί, δηλαδή ένα ελεγχόμενο ενεργειακό κόστος. Και αυτό δεν θα συμβεί πριν το τέλος της δεκαετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η ανάλυση του ομίλου της Τερνα Ενεργειακής που προτάσσει την έγκαιρη προώθηση των μεγάλων επενδύσεων σε αποθήκευση, όπως η αντλησιοταμίευση σε συνδυασμό με την μείωση των τιμών στις Ανανεώσιμες Πηγές Το τρίπτυχο ΑΠΕ - Αποθήκευση - Διασυνδέσεις είναι αυτό, που θα οδηγήσει σε καλύτερες τιμές και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο μείγμα φτάνει το 50% στην παρούσα φάση με αποτέλεσμα να λειτουργεί σαν βασικός καταλύτης αύξησης του κόστους. Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της αγορά οι αυξήσεις στις ανταγωνιστικές χρεώσεις των λογαριασμών κινούνται προς το 50%, ενώ ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις της τάξης του 120%, όπως έχει γράψει το WEN.

Σε κάθε περίπτωση οι αυξήσεις μέχρι τον Οκτώβριο θα κλιμακωθούν ψηλά και το πρόβλημα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς είναι, ότι δεν θα είναι εύκολο να συγκρατηθούν.

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών έχει κυρίως διεθνή αναφορά όπως έχει γράψει το WEN και οφείλεται:

- Στον υπερδιπλασιασμό των τιμών του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες λόγω ανάκαμψης των οικονομιών, της ρώσικης τακτικής λόγω των διαφορών της Gazprom για την χρήση του Nord Stream 2 με περιορισμό της προσφοράς και την αύξηση της ζήτησης των ασιατικών οικονομιών.

- Στο άλμα των τιμών των CO2,  το κόστος των οποίων υπολόγισε μόνο για την Motor Oil στα 10 εκατ ευρώ ο κ. Π.Τζαννετάκης, τα οποία υπερέβησαν τα 60 ευρώ/ τόνο.

- Στην αυξημένη ζήτηση του ελληνικού συστήματος λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, όπου η χρήση των λιγνιτών, οδήγησε σε επιδείνωση του κόστους σε συνδυασμό με την άπνοια και την μείωση της δραστηριότητας των ΑΠΕ.

Ο CEO της ΔΕΗ κ. Στάσσης εξέφρασε την ανησυχία του μιλώντας την "Κ της Κυριακής", αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Αν οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα πέραν του Δεκεμβρίου τότε θα μιλάμε για μια άλλη κατάσταση. Θα χρεοκοπήσουν χώρες. Εκτιμώ ότι το φαινόμενο θα εξομαλυνθεί , δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά».Και προσθέτει:  «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια ακριβή υπόθεση και πρέπει η Ευρώπη και οι ηγέτες της να βρουν τρόπο, πως θα πληρώσουν το κόστος αυτής της μετάβασης γιατί είναι αναγκαία και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε τον κόσμο. Αρα, η μεγάλη κουβέντα που πρέπει να γίνει είναι, να βρεθεί ο βέλτιστος τρόπος και οπωσδήποτε αυτή η κουβέντα πρέπει να γίνει άμεσα».


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου